Een terrasverwarmer is een geweldige investering voor iedereen die graag langer van het buitenleven geniet. Of u nu uw eigen terras wilt verwarmen of een horecagelegenheid runt, met de juiste terrasverwarming kunt u het hele jaar door comfortabel buiten zitten. Maar hoe kiest u de beste terrasverwarming voor uw specifieke situatie? In deze uitgebreide gids, geschreven door onze experts van Terrasheater.nl met jarenlange ervaring in de branche, nemen we u mee door alle belangrijke aspecten waarmee u rekening moet houden bij het maken van uw keuze.

Heeft u al enige kennis van terrasverwarmers? Ga dan direct door naar De Beste Terrasverwarmer Kiezen op basis van warmtebereik en soort.

Soorten terrasverwarming

Er zijn twee hoofdtypen terrasverwarming: gas en elektrisch. Elektrische terrasverwarming kan verder worden onderverdeeld in kortegolf- en langegolfmodellen. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, die we hieronder in detail zullen bespreken.

Gas: Gasgestookte terrasverwarmers zijn krachtig en ideaal voor grote terrassen of intensief gebruik. Ze creëren ook een gezellige sfeer. Houd er echter rekening mee dat ze niet altijd even energiezuinig zijn en dat u een gasfles of vaste gasaansluiting nodig heeft. Bovendien zijn ze niet geschikt voor gesloten ruimtes vanwege de verbranding van zuurstof.

Elektrisch: Elektrische terrasverwarmers zijn gebruiksvriendelijk en geschikt voor kleine tot middelgrote terrassen. Ze zijn eenvoudig aan te sluiten op het stroomnet en vereisen geen gasflessen. De warmteopbrengst is over het algemeen lager dan bij gasmodellen, maar ze zijn wel veiliger en kunnen in verschillende situaties worden gebruikt.

  • Kortegolf: Kortegolf terrasverwarmers, ook wel infraroodstralers genoemd, geven directe stralingswarmte af, vergelijkbaar met zonlicht. Deze warmte wordt niet beïnvloed door wind en is ideaal voor open terrassen.
  • Langegolf: Langegolf terrasverwarmers, ook wel donkerstralers genoemd, warmen de lucht op in plaats van directe warmte af te geven. Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling in de hele ruimte en is vooral geschikt voor gesloten of af te sluiten terrassen.

Stappenplan voor het kiezen van de beste terrasverwarming

Om de beste terrasverwarming voor uw situatie te vinden, volgt u deze drie stappen:

  1. Type terras: Bepaal of u een open of gesloten terras heeft. Open terrassen hebben vaak te maken met wind en tocht, waardoor een kortegolf terrasverwarmer de beste keuze is. Voor gesloten terrassen zijn zowel kortegolf- als langegolfmodellen geschikt, afhankelijk van uw voorkeur voor directe of indirecte warmte.
  2. Terrasgrootte en te verwarmen oppervlakte: Meet de grootte van uw terras en bepaal welk gedeelte u wilt verwarmen. Dit helpt u bij het bepalen van het benodigde vermogen van uw terrasverwarmer. Een groter terras of een groter te verwarmen oppervlak vereist een hoger vermogen.
  3. Montagehoogte: Bepaal waar u de terrasverwarmer wilt plaatsen en wat de maximale montagehoogte is. Dit is belangrijk voor zowel de veiligheid als de effectiviteit van de verwarming. Houd rekening met de veiligheidsvoorschriften en kies een montagehoogte die zorgt voor een optimale warmteverdeling.

Warmtebereik per type en soort terrasverwarmer

De soorten terrasverwarmers en hun bereik op een rij:

Korte golf terrasverwarmer

  • 1400/1500 watt: Verwarmt ongeveer 2,5 m x 2,5 m tot een hoogte van 2,10 m.
  • 2000 watt: Verwarmt ongeveer 3 m x 3 m tot een hoogte van 2,50 m.
  • 2500 watt: Verwarmt ongeveer 3,5 m x 3,5 m tot een hoogte van 2,80 m.

Lange golf terrasverwarmer

  • Volledige verwarming gesloten terras: 250 watt per m2
  • Spotverwarming gesloten terras: 400 watt per m2
  • Spotverwarming beschut open terras: 500 watt per m2
  • Ideale ophanghoogte: 2,40 m / 2,50 m
  • Minimale ophanghoogte: 2,10 m
  • Maximale ophanghoogte: 2,70 m
  • Wandmontage kan de prestatie tot 40% verminderen

Gas terrasverwarmers

  • Het warmtebereik van gas terrasverwarmers varieert per model. Raadpleeg de productbeschrijving voor specifieke informatie. De minimale ophanghoogte is 2,10 m.

Terrasverwarming: Hoe maak je de juiste keuze?

Los van het feit dat er een enorm kwaliteitsverschil is in het aanbod terrasheaters. Is het met name afhankelijk van de soort ruimte die u wenst te verwarmen. Het is dus niet mogelijk om te spreken van een beste terrasverwarmer of terrasheater. Het is wél mogelijk om de beste terrasverwarming voor uw situatie te bepalen. 

Wilt u weten welke terrasheater u moet kopen? Bepaal aan de hand van de onderstaande stappen, welke terrasheater het beste is voor uw situatie. Of bel vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 72 49 92. Dan kijken wij samen met u, wat voor u de beste terrasheater is. U ontvangt dan een advies op maat.

Online Advies op maat_terrasheater.nl

Meer informatie over het bepalen van het vermogen en het benodigd aantal korte golf infrarood heaters in verschillende situaties. Of vergelijk uw situatie met een aantal voorbeeldterrassen.