De beste terrasverwarming kopen

Terrasverwarming is een uitkomst voor iedereen die het leuk vindt om langer van het buitenleven te genieten. Of het nu gaat om het terras van uw eigen huis of om een horecagelegenheid. Met een terrasverwarming kan u langer buiten blijven zitten, zonder dat u het koud heeft. Maar hoe kiest u nu de beste terrasverwarming? We geven u hier de belangrijkste punten om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste terrasverwarming.

Terrasverwarming: Hoe maak je de juiste keuze?

Los van het feit dat er een enorm kwaliteitsverschil is in het aanbod terrasheaters. Is het met name afhankelijk van de soort ruimte die u wenst te verwarmen. Het is dus niet mogelijk om te spreken van een beste terrasverwarmer of terrasheater. Het is wél mogelijk om de beste terrasverwarming voor uw situatie te bepalen. 

Wilt u weten welke terrasheater u moet kopen? Bepaal aan de hand van de onderstaande stappen, welke terrasheater het beste is voor uw situatie. Of bel vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 72 49 92. Dan kijken wij samen met u, wat voor u de beste terrasheater is. U ontvangt dan een advies op maat.

Welke soorten terrasverwarming zijn er?

Grofweg zijn er twee soorten terrasverwarming: gas en elektrisch. En is elektrisch weer onder te verdelen in korte golf en lange golf terrasverwarmers. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder gaan we dieper in op deze verschillende soorten terrasverwarming.

Gas

Gasgestookte terrasverwarmers zijn vaak de meest krachtige modellen. Ze zijn zeer geschikt voor grote terrassen of wanneer u de terrasverwarming intensief gebruikt. Daarnaast geven ze ook nog eens een sfeervolle uitstraling. Het nadeel is dat ze niet altijd even zuinig zijn, en dat u een gasfles of vaste gasaansluiting nodig heeft.

Elektrisch

Elektrische terrasverwarming is eenvoudig te gebruiken en is geschikt voor kleine tot middelgrote terrassen. Het voordeel van elektrische terrasverwarming is dat u geen last heeft van gasflessen en dat u de terrasverwarmer eenvoudig kunt aansluiten op het stroomnet. Het nadeel is dat de warmteopbrengst over het algemeen lager is dan bij gasgestookte modellen.

Waar moet u op letten bij het kiezen van een terrasverwarming?

Weet waar u op moet letten! In 3 stappen naar de beste terrasverwarming of terrasheater voor uw situatie.

  1. Bepaal het type terras
  2. Bereken de terrasgrootte of de te verwarmen oppervlakte
  3. Bepaal de mogelijk montagehoogte

1. Type terras bepaalt de beste terrasverwarming

Van groot belang bij het kiezen van terrasverwarming is het soort terras dat u wenst te verwarmen. Heeft u een open of een gesloten terras? Is er sprake van een overkapping met drie of vier open zijden? Of is het geheel afgesloten van de buitenlucht met wanden aan alle zijden?

Open terras

Open terras terrasheater.nl

We spreken van een open terras wanneer één of meerdere zijden van een terras niet dicht zijn. Of niet zijn af te sluiten met bijvoorbeeld glazen schuifdeuren. Bij een open terras kan er namelijk sprake zijn van wind of tocht. Dit vraagt om een terrasheater die hier voor is gebouwd. En die niet gevoelig is voor wind of tocht.

Bij een open terras raden wij daarom een terrasheater met korte golf aan. Korte golf terrasheaters geven namelijk zogenaamde infrarood stralingswarmte. Vandaar dat deze heaters ook wel infrarood terrasverwarmers worden genoemd. De warmte is vergelijkbaar met zonnewarmte en verwaait niet. Het gehele oppervlakte dat binnen het bereik van de straling valt wordt warm. Dit in tegenstelling tot de lange golf heaters. Zowel gas- als elektrische terrasverwarmers zijn in een open ruimte te gebruiken.

Gesloten terras of af te sluiten terras

Bromic inbouw

We spreken van een gesloten of af te sluiten terras wanneer een terras of serre aan alle kanten dicht is. Of volledig is af te sluiten met bijvoorbeeld glazen schuifdeuren. Een situatie waarbij er geen of nauwelijks sprake is van wind of tocht. Dit zijn situaties waarin ook een lange golf terrasheater goed functioneert.

Lange golf heaters of donkerstraler warmen de lucht op in plaats van directe warmte te stralen. Er is dan sprake van convectiewarmte. Vergelijkbaar met een centrale verwarming. Deze heaters verwarmen de gehele ruimte. Een bijkomend voordeel is, dat dit soort heaters weinig tot geen licht geven.

Let op! Gasheaters zijn niet te gebruiken in gesloten ruimtes. Bij dergelijke heaters is er sprake van de verbranding van gas waarbij er zuurstof wordt onttrokken uit de ruimte.

Online Advies op maat_terrasheater.nl

2. Terrasgrootte en te verwarmen oppervlakte

Om verder te bepalen wat de beste terrasverwarming is, is het van belang om te weten hoe groot het terras is. Of meer specifiek het aantal mensen of het gedeelte van het terras dat u wilt verwarmen. Als u een kleiner terras heeft met een beperkt aantal mensen, dan heeft u misschien wel genoeg aan een terrasverwarming met minder vermogen. Maar als u een groter terras heeft of meer mensen wilt verwarmen, dan heeft u wellicht meer vermogen nodig.

Hoe groot is uw terras? En wilt u heel het terras verwarmen of een gedeelte? Het te verwarmen oppervlak in combinatie met de mogelijke ophanghoogte bepaalt het benodigd vermogen. Wanneer u een terras heeft van 4 x 5 meter. met een hoogte van 2,40 meter. Maar het zitgedeelte is slechts 3 x 3 meter. Dan kan het volstaan om alleen het zitgedeelte te verwarmen. U heeft dan minder vermogen nodig. Dit vermogen kan wel verschillen afhankelijk van het type terras en de soort terrasheater (korte golf, lange golf of gas). 

Warmtebereik korte golf terrasverwarmer

Houd rekening met het bereik van de terrasverwarming. Dit bepaalt namelijk hoe ver de warmte zich uitstrekt en hoe ver u van de terrasverwarming af kan zitten. En de warmte nog steeds te voelen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vermogens van een korte golf terrasverwarming:

  • 1400 / 1500 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 2,5 m. x 2,5 m. tot een ophanghoogte van 2,10 m.
  • 2000 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 3 m. x 3 m. tot een ophanghoogte van 2,50 m.
  • 2500 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 3,5 m. x 3,5 m. tot een ophanghoogte van 2,80 m.

Meer informatie over het bepalen van het vermogen en het benodigd aantal korte golf infrarood heaters in verschillende situaties. Of vergelijk uw situatie met een aantal voorbeeldterrassen.

Warmtebereik lange golf terrasverwarmer

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vermogens van een lange golf terrasverwarming:

  • Een gesloten of volledig af te sluiten terras volledig verwarmen: 250 watt per m2
  • Spotverwarming in een gesloten of volledig af te sluiten terras: 400 watt per m2
  • Spotverwarming in een beschut en windvrij open terras: 500 watt per m2
  • Ideale ophanghoogte 2,40 m. / 2,50 m.
  • Minimale ophanghoogte 2,10 m.
  • Maximale ophanghoogte 2,70 m.
  • Wandmontage kan de prestatie tot 40% verminderen

Warmtebereik gas terrasverwarming

3. Montagehoogte

Bepaal de mogelijke montagehoogte. Wanneer u de heater aan het plafond kan en wenst te bevestigen. Dan is dit de afstand van de vloer tot het dak zijn. Wanneer u de terrasverwarmer liever aan de wand monteert heeft u vaak meerdere mogelijkheden. U bepaalt dan eenvoudig de voor u meest gunstige hoogte.

Wel dient u rekening te houden met de veiligheidsvoorschriften. Niet iedere terrasverwarmer mag aan het plafond worden gemonteerd. En sommige heaters moeten uit veiligheidsoverwegingen zelfs tot 50 cm. afstand van het plafond worden gemonteerd. Afhankelijk van de soort overkapping. Lees hiervoor aandachtig de gebruiksaanwijzing of laat u adviseren.

Daarnaast is het ook mogelijk de om bepaalde terrasheaters in te bouwen in het plafond. Voor het inbouwen van terrasverwarmers gelden specifieke voorwaarden. Die ook weer kunnen verschillen per heater.

Conclusie: Het vinden van de beste terrasverwarming

Met een beetje onderzoek vindt u de perfecte terrasverwarming die u helpt om langer van het buitenleven te genieten. Er zijn veel aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van de beste terrasverwarming. Het achterhalen van het benodigd vermogen. Het brandstoftype dat het beste bij u past. En de positie van de terrasverwarming op het terras of onder de overkapping. Vergeet daarnaast niet om ook te kijken naar andere belangrijke factoren, zoals de stijl van de verwarming, de garantie en de prijs.

Op basis van onze ervaringen en de feedback van onze klanten hebben wij een overzicht gemaakt van de best ervaren merken terrasheaters op. Heeft u behoefte aan nog meer informatie om een goede beslissing te maken. Lees dan hieronder verder voor aanvullende aandachtspunten die u in overweging kan nemen bij uw zoektocht.

Online Advies op maat_terrasheater.nl

Aanvullende aandachtspunten bij het kopen van een terrasverwarmer

Naast de 3 belangrijkste punten voor het vinden van de beste terrasverwarming voor uw situatie. Volgen hier nog een aantal aanvullende punten die u ook in overwegen kan nemen.

  • Soort brandstof: gas of elektrisch
  • Vaste positie of verplaatsbaar
  • Mate van lichtafgifte
  • Totale aanschafkosten
  • Het verbruik en duurzaamheid
  • Design
  • Veiligheid

Soort brandstof: gas of elektrisch

Wilt u een terrasverwarmer op gas of elektra? Deze twee soorten van verwarmen hebben beide hun voor- en nadelen. Meestal is de keuze tussen gas of elektra al gemaakt. Het is namelijk niet altijd mogelijk om nog voorbereidingen te treffen die nodig zijn voor een gasheater. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van een extra gasleiding. Of er is niet voldoende vermogen beschikbaar voor het aansluiten van een elektrische heater.

Wanneer u wel de mogelijkheid heeft om nog zaken aan te passen. Denk dan goed na over de soort energiebron die het beste bij u past. Zo heeft een gasheater bijvoorbeeld het voordeel weinig licht te geven, maar toch veel warmte. Hiervoor dient er wel een gasleiding aanwezig te zijn. Elektrische heaters zijn daarentegen makkelijker te installeren en ook geschikt voor lagere overkappingen, omdat ze minder ruimte nodig hebben. Meer over de voor- en nadelen van de verschillende brandstoffen leest u in Gas of elektrische terrasverwarming?

Vaste of mobiele terrasverwarmer

Wordt de terrasverwarming vast gemonteerd, of moet deze verplaatsbaar zijn? Vaste terrasverwarming is de beste oplossing voor die plekken waar je vaak buiten zit. Bijvoorbeeld een vast terras bij een woning of restaurant. Een vaste terrasverwarming is eenvoudig in gebruik. Zeker als deze wordt voorzien van (draadloze) schakeling. Ook kan de terrasverwarming zorgvuldig geplaatst worden voor optimaal comfort en rendement. De vaste terrasverwarmers wordt gemonteerd aan wand of plafond. Waarbij plafondmontage er nog sprake kan zijn van inbouw of opbouw.

Gebruikt u de terrasheater minder vaak. En ook niet altijd op dezelfde plek? Dan is een patioheatervrijstaande elektrische heater of partytentheater meer geschikt. Deze heaters zijn makkelijk te verplaatsen en goed te gebruiken voor bijvoorbeeld feestjes. Een patioheater is het meest mobiel. De patioheater werkt namelijk op een gasfles en kan overal worden ingezet. U heeft dus geen stroompunt in de buurt nodig.

Mate van lichtafgifte

Bedenk of u het storend vindt als de terrasverwarming licht geeft. Kortegolf heaters geven altijd licht, de hoeveelheid licht verschilt per type lamp. Een LowGlare lamp geeft bijvoorbeeld beduidend minder licht dan een reguliere lamp van hetzelfde merk. Als u terrasverwarming wilt die helemaal geen licht verspreidt, kunt u kiezen voor een lange golf of donkerstraler. Deze heaters worden bij voorkeur gebruikt bij gesloten of volledig af te sluiten terrassen. Of met in uitvoeringen met een hoger vermogen ook bij een beschut en windvrij terras.

Het beste ervaart u het verschil wanneer u de heaters kan zien en vergelijken. U bent daarom altijd van harte welkom om de verschillen te ervaren in onze showroom.

Aanschafkosten terrasverwarming

Terraswarmers zijn er in verschillende prijsklassen. En gasheaters zijn in de regel duurder dan elektrische heaters. Dit heeft te maken met de totale kosten van deze gasheaters. Waarbij naast de aanschaf ook rekening dient te worden gehouden met de bijkomende montagekosten. 

Elektrische heaters zijn goedkoper om te (laten) installeren. Een handige klusser kan dit (eventueel met ondersteuning vanuit ons) zelf. Voor elektrische heaters dient er wel een stroomgroep met voldoende vermogen beschikbaar te zijn. De prijs van een elektrische terrasverwarmer wordt bepaald door de kwaliteit van de lamp, de behuizing en extra functionaliteiten als dimmen en afstandsbediening. Bij elektrische terrasheaters is de warmtelamp het duurste onderdeel. Goede warmtelampen hebben een lange levensduur en lage lichtopbrengst, maar zijn ook duurder in aanschaf.

Verbruik en duurzaamheid

Het meest milieuvriendelijk is een warme trui of jas aan te trekken in plaats van terrasverwarming te gebruiken. Maar waarschijnlijk kiest u bewust voor terrasverwarming. Omdat het een zekere mate van comfort biedt. Of omdat het uw (horeca) terras gezelliger en comfortabeler maakt. Of omdat u een ruimte wenst te verwarmen waar u maar af en toe zit. Dit laatste uitgangspunt raakt natuurlijk al enigszins een duurzame overweging. En uw terrasverwarming kan zelfs klimaatneutraal zijn als deze werken op elektriciteit of gas die u groen inkoopt of zelf opwekt.

In het gebruik is gas nog altijd goedkoper dan elektriciteit (gekeken naar kosten per vierkante meter). Maar de installatiekosten voor gasheaters liggen vaak wel hoger. Deze hogere kosten zijn terugverdiend na ongeveer 1500 uur. Omdat particulieren vaak geen 1500 branduren halen, zijn elektrische terrasheaters vaak interessanter. Zeker als er gekeken wordt naar de totale kosten (aanschaf, installatie, verbruik en onderhoud).

Wilt bewust genieten van uw verwarmde terras. Wij geven u een overzicht van het verbruik van elektrische heaters en gas heaters.

Design van een terrasheater

Het oog wil ook wat. Terrasheaters zijn er in verschillende kleuren, modellen en afwerkingsniveaus. Premium heaters van bijvoorbeeld Bromic blinken uit door een hoog afwerkingsniveau. Solamagic biedt heaters en inbouwframes aan in veelvoorkomende kleuren als RAL9001 en RAL9010, waardoor ze ook qua kleur naadloos kunnen worden ingepast in bijvoorbeeld een plafond. Daarnaast is het zelfs mogelijk om alles in ieder gewenste RAL kleur te spuiten, zodat de toestellen ook bij minder standaard kleuren aansluiten.

Veiligheid

Natuurlijk staat veiligheid voorop. Bij Terrasheater.nl zijn alle aangeboden terrasverwarmers voorzien van de nodige veiligheidsvoorzieningen en keurmerken. Gastoestellen vallen altijd uit als er geen verbranding meer is. Al onze patioheaters zijn voorzien van een omvalbeveiliging. Die zorgt ervoor dat de gastoevoer wordt afgesloten als de patioheater omvalt. Alle elektrische heaters zijn voldoende beveiligd om buiten te hangen in weer en wind.

Vind de beste terrasverwarmer

Met behulp van onze filters bepaalt u zelf, eenvoudig de juiste elektrische heater of gasheater voor uw situatie. Liever samen kijken met één van onze experts? Bel vrijblijvend onze klantenservice: 0413 - 724992. Dan kijken we samen met u naar de beste terrasheater of terrasverwarmer voor uw situatie. Of vul eenvoudig het online vragenformulier in.

Een beschrijving sturen (eventueel met foto's) van uw terras naar: info@terrasheater.nl kan natuurlijk ook. Wij voorzien u dan van een advies op maat. Het enige dat wij daarvoor nodig hebben is:

  • de lengte en breedte van de te verwarmen oppervlakte (vaak kleiner dan het hele terras)
  • de hoogte waar de heaters kunnen worden geplaatst, en
  • informatie over het soort terras (open, half open of gesloten).

Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom voor advies en om de toestellen te ervaren. Wij adviseren u hiervoor wel een afspraak te maken. Zodat u gegarandeerd terecht kan en wij u van een gedegen advies kunnen voorzien. 

Online Advies op maat_terrasheater.nl

Mocht u meer informatie wensen over het gebruik van infrarood verwarming voor binnen dan verwijzen we u graag door naar de site heaterdirect.nl Deze site staat volledig in het teken van elektrisch verwarmen binnen huizen, kantoren en bedrijfsruimtes. En informeert u over het gebruik van elektrische verwarming in woonkamers, badkamers, kantoorkamers, bedrijfshallen en meer.