Terrasverwarmers zijn onmisbaar voor iedereen die graag langer van het buitenleven geniet. Of het nu gaat om uw eigen terras of een horecagelegenheid, met een terrasverwarmer kunt u langer buiten zitten zonder het koud te hebben. Maar hoe kiest u nu de beste terrasverwarmer? In deze uitgebreide gids vertellen we u alles wat u moet weten om de perfecte keuze te maken.

Waar moet ik op letten bij een terrasverwarmer?

De keuze van de beste terrasverwarmer hangt af van verschillende factoren, zoals het type terras, de te verwarmen oppervlakte en uw budget. We nemen u mee in een stappenplan op weg naar de beste keus voor uw situatie:

1. Bepaal het type terras:

 • Open terras: Kies voor een korte golf terrasverwarmer die bestand is tegen wind.
 • Gesloten terras: Een lange golf terrasverwarmer of gasheater is een goede keuze.

2. Bereken de te verwarmen oppervlakte:

 • Houd rekening met het aantal mensen en het gewenste comfortniveau.
 • Gebruik online tools om het benodigde vermogen te bepalen.

3. Bepaal de montagehoogte:

 • De ideale hoogte hangt af van het type, bereik en de veiligheidseisen.
 • Zorg voor voldoende afstand tussen de verwarmer en het plafond of andere objecten.

4. Kies het type brandstof:

 • Gasverwarmers zijn krachtig en geven weinig licht, maar vereisen een gasaansluiting.
 • Elektrische verwarmers zijn eenvoudig te installeren en verkrijgbaar in verschillende vermogens.

Welke terrasverwarmer geeft de meeste warmte?

Het warmtebereik verschilt per terrasverwarmers. Dit is afhankelijke van de soort en het vermogen. Hieronder treft u een overzicht van verschillende soorten terrasverwarmers en hun warmtebereik.

 • korte golf
 • lange golf
 • gas

Warmtebereik korte golf terrasverwarmer

Korte golf terrasverwarmers stralen directe infraroodwarmte uit, vergelijkbaar met zonnewarmte. Ze zijn perfect voor open terrassen en geven een gerichter warmtegevoel. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vermogens van een korte golf terrasverwarming:

 • 1400 / 1500 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 2,5 m. x 2,5 m. tot een ophanghoogte van 2,10 m.
 • 2000 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 3 m. x 3 m. tot een ophanghoogte van 2,50 m.
 • 2500 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 3,5 m. x 3,5 m. tot een ophanghoogte van 2,80 m.

Meer informatie over het bepalen van het vermogen en het benodigd aantal korte golf infrarood heaters in verschillende situaties. Of vergelijk uw situatie met een aantal voorbeeldterrassen.

Warmtebereik lange golf terrasverwarmer

Lange golf terrasverwarmers (ook wel donkerstralers genoemd) verwarmen de omgeving met warme lucht, net zoals centrale verwarming. Ze geven minder licht en zijn ideaal voor gesloten of overdekte terrassen. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende vermogens van een lange golf terrasverwarming:

 • Een gesloten of volledig af te sluiten terras volledig verwarmen: 250 watt per m2
 • Spotverwarming in een gesloten of volledig af te sluiten terras: 400 watt per m2
 • Spotverwarming in een beschut en windvrij open terras: 500 watt per m2
 • Ideale ophanghoogte 2,40 m. / 2,50 m.
 • Minimale ophanghoogte 2,10 m.
 • Maximale ophanghoogte 2,70 m.
 • Wandmontage kan de prestatie tot 40% verminderen

Warmtebereik gas terrasverwarmer

Gasverwarmers bereiken doorgaans hogere vermogens dan elektrische terrasverwarmers. Dit maakt ze ideaal voor het verwarmen van grotere terrassen en open ruimtes.

Wat kost een terrasverwarmer aan stroom?

De kosten van het gebruik van een terrasverwarmer hangen af van diverse factoren, zoals het type verwarming, het wattage en de gebruiksduur.

 • Gasverwarming: Gasverwarming is over het algemeen goedkoper in aanschaf, maar verbruikt meer energie dan elektrische varianten. De gemiddelde kosten per uur voor een gasverwarmer van 2000 watt bedragen circa €0,89.
 • Elektrische verwarming: Elektrische terrasverwarmers zijn energiezuiniger en flexibeler in gebruik. De kosten per uur variëren afhankelijk van het type verwarming en het tarief van uw energieleverancier. Voor een elektrische terrasverwarmer van 2000 watt bedragen de kosten per uur gemiddeld €0,44.

Lees meer over verbruik terrasverwarmers en terrasheater.

Welke terrasverwarmer onder overkapping?

Wilt u een terrasverwarmer plaatsen onder een overkapping? Dan zijn er wel enkele aandachtspunten waar u rekening mee dient te houden zoals de minimale afstand van de terrasverwarmer tot aan het plafond of de muur . Meer hierover leest u op: Terrasverwarmer onder een overkapping: Waar moet u op letten?

Vind en Koop de Beste Terrasverwarmer Voor Uw Situatie

Met behulp van onze tips en het stappenplan vindt u eenvoudig de beste terrasverwarmer voor uw situatie vinden. Meer en uitgebreidere informatie over dit onderwerp vindt u terug in onze blog De beste terrasverwarming vinden.

Een terrasverwarmer is een effectieve manier om uw buitenruimtes comfortabeler te maken. Met ons assortiment aan topmerken, zoals Etherma, Solamagic, Bromic, Frico, Heatstrip en meer, vindt u gegarandeerd de perfecte terrasverwarmer voor uw situatie.

Onze klantenservice staat ook voor u klaar om u te adviseren bij het maken van uw keuze. Neem vrijblijvend contact met ons op voor deskundig advies over de verschillende modellen en het bepalen van de juiste terrasverwarmer voor uw terras.

Veelgestelde vragen over de beste terrasverwarmer

1. Wat is de beste terrasverwarmer voor een open terras?

Voor een open terras is een korte golf terrasverwarmer de beste keuze. Deze verwarmers zijn bestand tegen wind en geven gerichte warmte.

2. Kan ik een terrasverwarmer gebruiken in een serre?

Ja, u kunt een terrasverwarmer gebruiken in een serre. Kies in dit geval voor een lange golf terrasverwarmer of een gasheater.

3. Hoe lang gaat een terrasverwarmer mee?

De levensduur van een terrasverwarmer hangt af van het type en de kwaliteit. Gemiddeld gaan terrasverwarmers 5 tot 10 jaar mee.

4. Wat kost een terrasverwarmer?

De prijs van een terrasverwarmer varieert van enkele tientallen euro's tot enkele honderden euro's. De prijs hangt af van het type, vermogen, merk en extra functies.

5. Waar kan ik een terrasverwarmer kopen?

Een terrasverwarmer koopt u eenvoudig en snel op Terrasheater.nl. In onze webshop vindt u een uitgebreid assortiment terrasverwarmers van verschillende merken en typen. Ook bent u (op afspraak) welkom in onze showroom.