Het uitzoeken van een geschikte heater is een moeilijke opgaven. Is er veel mogelijk en er zijn tientallen verschillende modellen. Om te bepalen welke heater voor uw terras geschikt is, is het belangrijk om te weten welk vermogen u nodig heeft. Dit is namelijk de belangrijkste eigenschap van een heater. Des te meer vermogen, des te meer warmte er gegenereerd wordt.

Ophanghoogte van de heater

Wanneer de terrasverwarming hoog komt te hangen, moet de straling een langere afstand overbruggen. Wanneer deze afstand te lang is, is er meer vermogen nodig. Om het vermogen van een heater te bepalen hanteren wij de volgende gegevens:

1400 tot 1500 Watt, ophangen op ongeveer 2,10 meter vanaf de vloer gemeten.
2000 Watt, ophangen op ongeveer 2,50 meter vanaf de vloer gemeten.
3000 Watt en meer, ophangen op ongeveer 2,70 tot 3,00 meter vanaf de vloer gemeten.

Omgekeerd rekenen kan natuurlijk ook. Dit kan nodig zijn wanneer u gebonden bent aan uw plafondhoogte of een minimale ophanghoogte.

Hoeveel heaters heb ik nodig?

Ieder terras is anders en op deze vraag is dus geen standaard antwoord. Het blijft altijd een rekensom en samenloop van verschillende invloeden. Gelukkig zijn er algemene vuistregels, welke u een duidelijk beeld kunnen geven welke heater voor u geschikt is. De onderstaande gegevens gelden voor infrarood heaters, niet voor de donkerstraler.

Gesloten ruimte, 175 W per M2
Absoluut beschut terras, 250 W per M2
Normaal beschut terras, 300 W per M2
Matig winderig terras, 350W per M2

Vaak is het niet nodig om het complete terras te verwarmen, wanneer er een vaste zithoek is bijvoorbeeld. Dan is het vaak genoeg om enkel de zithoek te verwarmen. Dit scheelt aanzienlijk in het vermogen en ook zeker in de kosten. Uit ervaring weten wij welke heaters nodig zijn voor gebruikelijke situaties:

Zitje van 2-3 personen, 1 straler van 1400-1500 W
Zitje of tafel voor 4 personen, 1 straler van 2000 W
Zitje of tafel voor 4-6 personen, 2 stralers van 1400-1500 W of 2 van 2000 W

Bij het gebruik van meerdere stralers is het raadzaam om deze niet te ver uit elkaar te plaatsen. Doordat het infrarood licht elkaar overlapt zal er extra warmte gegenereerd worden.

Mocht u niet helemaal zeker zijn van uw zaak dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.