Het creëren van een aangename sfeer op uw terras tijdens de koelere maanden kan een heerlijke toevoeging zijn aan uw vrije tijd. Terrasverwarmers bieden een ideale oplossing om te genieten van extra warmte, maar het is van cruciaal belang om deze apparaten op een veilige manier te installeren. In dit artikel bespreken we de veilige afstand terrasverwarmer ten opzichte van de muur of het plafond, met specifieke aandacht voor verschillende typen en merken.

Dit staat los van ideale opstelling qua warmte bereik. Voor meer informatie hierover, lees de montagetips over de ideale montageplaats. En lees hoe optimaal profiteert van de warmte van uw terrasverwarmer.

Terrasverwarmers en het belang van veilige afstanden

De correcte afstand tussen uw terrasverwarmer en het plafond of de muur is essentieel om brandgevaar te voorkomen. Oververhitting van de verwarmer door te weinig ruimte kan leiden tot brandrisico's.

Elektrische Terrasverwarmer

Bij elektrische terrasverwarmers variëren de veilige afstanden per merk en model. Raadpleeg altijd de handleiding van uw specifieke verwarmer voor exacte richtlijnen.

Enkele voorbeelden:

 • Solamagic: Deze heaters kunnen, dankzij hun goede isolatie, direct aan de muur of het plafond gemonteerd worden met de meegeleverde beugel.
 • Burda: De Burda Term heater vereist een wandbeugel, maar met een optionele plafondbeugel van 20 cm is de benodigde afstand gegarandeerd. De Burda Relax Glass heater heeft een minimale afstand van 15 cm tot het plafond.
 • Eurom: Voor Eurom terrasverwarmers is een minimale afstand van 30 cm tot het plafond vereist. Onder een tent of zeil bedraagt dit 50 tot 100 cm. Raadpleeg de handleiding voor exacte modelspecifieke afstanden.
 • Heatstrip: Deze heaters zijn goed geïsoleerd en kunnen direct aan de muur of het plafond gemonteerd worden met de bijgeleverde beugel.
 • Bromic: Bromic heaters kunnen ook direct aan de muur of het plafond gemonteerd worden dankzij hun isolatie. Let op dat de heater niet direct op brandbaar materiaal gericht mag worden.

Gas terrasverwarmers

Gasverwarmers zijn krachtiger dan elektrische heaters en worden heter. Veiligheid is bij deze modellen extra belangrijk. In sommige gevallen is een beschermplaat nodig tussen de heater en het plafond.

Enkele voorbeelden:

 • Alke: Minder dan 55 cm tussen de heater en het plafond vereist een beschermplaat.
 • Heatstrip: Deze gasheater heeft een ingebouwde beschermplaat voor directe montage aan het plafond.
 • Bromic: Zonder beschermplaat bedraagt de minimale afstand 110 cm. Met beschermplaat is dit 35 cm.
 • SBM: Deze heater heeft geen beschermplaat nodig, maar vereist wel 25 cm afstand tot het plafond.

Tips voor het meten van de veilige afstand terrasverwarmer

 • Meet de afstand vanaf de onderkant van de terrasverwarmer tot het plafond of de muur.
 • Houd rekening met extra ruimte voor ventilatie en warmteverspreiding.
 • Raadpleeg altijd de handleiding van uw specifieke terrasverwarmer voor exacte richtlijnen.

Terrasverwarmer en overkapping

Een overkapping kan gemaakt zijn van diverse materialen, denk hierbij aan hout of polycarbonaat.

Terrasverwarmer onder polycarbonaat dak

Meer over veilige afstanden van terrasverwarmers in combinatie met verschillende materialen leest u op: Terrasverwarmer onder polycarbonaat dak, doek of hout.

Vragen over veilige afstand Terrasverwarmer plafond en muur?

Door de veilige afstanden voor uw terrasverwarmer te kennen en te respecteren, kunt u optimaal genieten van warmte en comfort op uw terras zonder uw veiligheid in gevaar te brengen. Vergeet niet om de handleiding van uw specifieke model te raadplegen voor gedetailleerde instructies en afstandsrichtlijnen. Deze staan ook onderaan op de verschillende product pagina's.

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice: 0413 - 724992. Wij kijken en denken graag met u mee.

Veelgestelde vragen over veilige afstand terrasverwarmer

1. Wat is de minimale veilige afstand voor een elektrische terrasverwarmer?

De minimale veilige afstand voor een elektrische terrasverwarmer verschilt per merk en model. Raadpleeg altijd de handleiding van uw specifieke verwarmer, maar over het algemeen is een minimale afstand van 30 cm tot het plafond veilig.

2. Heb ik een beschermplaat nodig voor mijn gas terrasverwarmer?

In sommige gevallen is een beschermplaat nodig tussen uw gas terrasverwarmer en het plafond. Dit is afhankelijk van het merk en model van uw verwarmer. Raadpleeg de handleiding of neem contact op met de fabrikant voor specifieke instructies.

3. Kan ik mijn terrasverwarmer onder een overkapping gebruiken?

Ja, u kunt uw terrasverwarmer onder een overkapping gebruiken, maar houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen. Zorg voor voldoende ventilatie en raadpleeg de handleiding voor specifieke instructies over de minimale veilige afstand onder een overkapping.

4. Hoe meet ik de veilige afstand voor mijn terrasverwarmer?

Meet de afstand vanaf de onderkant van uw terrasverwarmer tot het plafond of de muur. Houd rekening met de minimale veilige afstand die wordt aangegeven in de handleiding van uw specifieke model. Vergeet niet om ook extra ruimte te voorzien voor ventilatie en warmteverspreiding.

5. Hoe kan ik mijn terrasverwarmer veilig gebruiken?

Volg altijd de instructies in de handleiding van uw terrasverwarmer. Zorg voor een stevige en stabiele ondergrond, laat de verwarmer nooit onbeheerd achter en schakel hem uit wanneer deze niet in gebruik is.