We leven in een tijd waarin we verstandig en bewust met onze brandstoffen en energie om moeten gaan. Onnodig veel verbruiken past niet meer in deze tijd. Maar het besparen van energie hoeft niet ten koste te gaan van het genieten. Gezellig met het hele gezin op een verwarmd veranda. Of een goed gevuld en verwarmd terras  van een horecaondernemer. Dit kan nog steeds, zeker wanneer deze vorm van verwarming verantwoord wordt ingezet. 

 

Verbruik berekenen van verschillende terrasheaters

Het is vrij eenvoudig te bereken wat een terrasverwarmer verbruikt en wat de kosten hiervan zijn. Dit is uiteraard afhankelijk van het type terrasheater en of u stroom of gas gebruikt. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het contract dat u met uw energieleverancier heeft. In dit voorbeeld nemen wij de prijzen van leverancier Essent die in juli 2019 op hun website te vinden waren.

  • Elektriciteit - totaal per kWh: € 0,22
  • Gas totaal per m³: € 0,74

 

Verbruik terrasverwarmer of terrasheater op gas

Voorbeeld: stel, u heeft een horecaonderneming met een terras van 30 m² (10 meter x 3 meter). Wij hebben van dit terras ook een voorbeeld gemaakt in onze voorbeeldterrassen. In het voorbeeld hebben wij dit terras optimaal verwarmd zodat alle zitplaatsen behaaglijk verwarmd kunnen worden.

In het voorbeeld worden 4 TerrasSchwank 7 gasheaters geplaatst, welke elk 0,89 m³ aardgas per uur verbruiken. Dit is in totaal 4 x 0.89 = 3.56 m³ per uur. De prijs voor gas is € 0,74 per m³, dus dit komt uit op: 3.56 x € 0,74 = € 2,63 per uur inclusief btw.

Volgens de website van het CBS is in 2018 de gemiddelde bierprijs van een biertje € 2,58. Wanneer de ondernemer 2 biertjes extra verkoopt per uur worden de energiekosten al ruimschoots terugverdient.

 

Verbruik elektrische terrasverwarmer of terrasheaters

Voorbeeld: stel, u heeft thuis een terras van 12 m² (zo'n 3.5 meter x 3.5 meter). Om dit terras ideaal te verwarmen zou u bijvoorbeeld 2 Solamagic 1400 heaters kunnen plaatsen. Een Solamagic 1400 verbruikt 1.4 kilowatt per uur. 2 stuks zullen dus per uur 2.8 kWh verbruiken. Zoals hierboven is vermeld kost 1 kWh € 0,22. Dit komt dus uit op: 2.8 x € 0,22 = € 0,61 per uur.

Dit is nog minder dan 2 cupjes espresso van George Clooney, welke momenteel € 0,39 per stuk kosten.

Dit zijn twee voorbeelden, maar elke situatie is uiteraard anders. Hieronder vindt u in een tabel het verbruik en de kosten per uur van een aantal van onze terrasverwarmers. Hiermee kunt u berekenen wat terrasverwarming in uw situatie zal kosten.

 

Verbruik per uur Energiekosten per uur
 Elektrische heater
Solamagic 2000 ECO+ Low Glare 2 kWh € 0,44
Eurom Golden 1300 Comfort 1.3 kWh € 0,28
Heatstrip Design 2400 2.4 kWh € 0,53
Wardenaar IP55 Goldlamp 2000 2 kWh € 0,44
 Gasheater
Alke Gasheater 101 Aardgas 0.6 m³/h € 0,44
TerrasSchwank 4 Aardgas 0.46 m³/h € 0,34

 

Kosten bij het dimmen van terrasverwarmers

Wanneer een toestel gedimd is, wil dit niet automatisch zeggen dat er minder verbruik is. Dat is namelijk afhankelijk van de dim methode. De dimmers van Solamagic werken met op het schakelprincipe fase aansnijding. Dit wil zeggen dat de sinus van de spanning kort wordt afgekapt. Hierdoor gaat de lamp gedurende zeer korte tijd uit, ongeveer 120 keer per seconde. Hoe meer de heater gedimd wordt, des te langer de lamp uit is. Gedurende de tijd dat de heater uit is, wordt er geen stroom verbruikt. In de dimmer zit een storingsspoel, deze zorgt ervoor dat de dimmer goed werkt. De spoel verbruikt ook stroom en daardoor zal er ongeveer 4-5% meer verbruik zijn. Wanneer een heater van 2000 Watt voor de helft gedimd wordt, zal het verbruik niet 1000 Watt zijn, maar ongeveer 1050 Watt.

Een gasheater kan gedimd worden door de onderdruk te verlagen. Dit kan middels een reduceerventiel. Door de onderdruk van het gas te verlagen vloeit er minder gas door de leiding naar de heater. Uiteindelijk wordt er minder gas verbrand en is het verbruik dus ook lager. Hoeveel minder dit is, is afhankelijk van de ingestelde onderdruk.

 

Meer informatie over terrasverwarmers

Heeft u vragen of wilt u meer weten over terrasverwarmers? Bel vrijblijvend met onze klantenservice: 0413 - 72 49 92. Dan kijken wij samen met u, wat voor u de beste oplossing is.