Verbruik terrasverwarming of terrasheater. Hoeveel verbruikt een terrasverwarming? En wat zijn de kosten van het verbruik van een terrasverwarming? We leven in een tijd waarin we verstandig en bewust met onze brandstoffen en energie omgaan. Daarnaast zijn de energietarieven de afgelopen periode sterk gestegen. Dit geldt met name voor de gasprijs, maar ook de stroomprijs liep op. Hoe toch bewust genieten van een verwarmd terras?

Bewust genieten van een verwarmd terras

Bewust genieten van een verwarmde veranda. Of een goed gevuld en verwarmd horecaterras, kan nog steeds. Zeker wanneer u verantwoord omgaat met het verbruik. Bewuster omgaan met energie is vooraf helderheid hebben over het verbruik en de kosten van een terrasverwarming. Zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan. En daarnaast het bewust gebruiken van een terrasverwarmer. Het dus alleen aanzetten van de heaters wanneer dit ook nodig, er iemand aanwezig is. Om u te helpen bij het bewuster gebruiken van uw terrasverwarmer zijn er verschillende hulpmiddelen. Zoals uw heater koppelen aan een wanschakelaar die voor iedereen makkelijk te bereiken is. Of gebruikmaken van heaters die met een app zijn in te stellen op een timer. En verschillende heaters zijn ook te dimmen waardoor ze niet op vol vermogen stralen of branden.

Vooral de elektrische infrarood terrasverwarmers helpen u bij het bewust verwarmen van uw terras of veranda. Deze terrasverwarmers verwarmen namelijk snel en gericht een bepaald gebied van uw terras of veranda. Wanneer u deze inschakelt voelt u direct de warmte.

Verbruik berekenen van verschillende terrasheaters

Bereken eenvoudig wat een terrasverwarmer verbruikt en wat de kosten hiervan zijn. Het verbruik is uiteraard afhankelijk van het type terrasheater. En of u stroom of gas gebruikt. Daarnaast zijn de kosten afhankelijk van het contract dat u heeft met uw energieleverancier. Op dit moment (januari 2024) bedraagt de gemiddelde stroomprijs ongeveer 0,36 euro per kWh. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en BTW. De actuele stroomprijzen en meer informatie over de ontwikkelingen en de opbouw van de stroomprijzen vindt u op actuele energieprijzen. De gasprijs bedraagt ongeveer 1,47 euro per m³.

  • Elektriciteit - totaal per kWh: € 0,36
  • Gas totaal per m³: € 1,47

Verbruik elektrische terrasverwarmer of terrasheaters

Stel u heeft thuis een terras van 12 m² (zo'n 3.5 meter x 3.5 meter). Om dit terras ideaal te verwarmen heeft u 2 Solamagic 1400 heaters geplaatst. Een Solamagic 1400 verbruikt 1.4 kilowatt per uur. 2 stuks verbruiken dus per uur 2.8 kWh (2 x 1,4 kWh). Zoals hierboven vermeld kost 1 kWh € 0,36. Het totaal per uur bedraagt: 2.8 x € 0,61 = € 1,01 per uur.

Verbruik terrasverwarmer of terrasheater op gas

Stel u heeft een horecaonderneming met een terras van 30 m² (10 meter x 3 meter). Wij hebben van dit terras ook een voorbeeld gemaakt in onze voorbeeldterrassen. In het voorbeeld hebben wij dit terras optimaal verwarmd zodat alle zitplaatsen behaaglijk verwarmd kunnen worden.

In het voorbeeld worden 4 TerrasSchwank 7 gasheaters geplaatst. Die ieder 0,89 m³ aardgas per uur verbruiken. Dit is in totaal 4 x 0.89 = 3.56 m³ per uur. De prijs voor gas is € 1,47 per m³. Het totaal per uur bedraagt: 3.56 x € 1,47 = € 5,23 per uur inclusief btw. De prijzen per m³ staan niet vast en veranderen in de tijd. Maar de berekening blijft hetzelfde. De energiekosten van een goed verwarmd terras zijn met een paar extra verkochte drankjes snel terugverdiend.

Verbruik terrasverwarmer of terrasheater zelf berekenen

Dit zijn slechts twee voorbeelden en elke situatie is weer anders. Hieronder vindt u in een tabel het verbruik en de kosten per uur van een aantal van onze terrasverwarmers. Hiermee kunt u zelf berekenen wat een terrasverwarming in uw situatie zal kosten.

 Verbruik per uurEnergiekosten per uur
 Elektrische heater  
Solamagic 2000 ECO+ Low Glare2 kWh€ 0,72
Eurom Golden 1300 Comfort1.3 kWh€ 0,47
Heatstrip Design 24002.4 kWh€ 0,86
Wardenaar IP55 Goldlamp 20002 kWh€ 0,72
 Gasheater  
Alke Gasheater 101 Aardgas0.6 m³/h€ 0,88
TerrasSchwank 4 Aardgas0.46 m³/h€ 0,68
Energieprijzen januari 2024

Kosten besparen bij het dimmen van terrasverwarmers

Wanneer een toestel gedimd is, wil dit niet automatisch zeggen dat er minder verbruik is. Dit is namelijk afhankelijk van de methode van dimmen.

Dimmen van elektrische terrasverwarming

De dimmers van Solamagic werken op het schakelprincipe fase aansnijding. Dit wil zeggen dat de sinus van de spanning kort wordt afgekapt. Hierdoor gaat de lamp gedurende zeer korte tijd uit, ongeveer 120 keer per seconde. Hoe meer de heater gedimd wordt, des te langer de lamp uit is. Gedurende de tijd dat de heater uit is, wordt er geen stroom verbruikt. In de dimmer zit een storingsspoel die ervoor zorgt dat de dimmer goed werkt. Deze spoel verbruikt ook stroom. Hierdoor zal er ongeveer 4-5% meer verbruik zijn. Wanneer een heater van 2000 Watt voor de helft gedimd wordt. Zal het verbruik niet 1000 Watt zijn, maar dus ongeveer 1050 Watt (1000 + 5%). Meer weten over dimmers? Lees verder op dimmer een spanningsregelaar.

Dimmen van gas terrasverwarming

Een gasheater kan gedimd worden door de onderdruk te verlagen. Dit kan middels een reduceerventiel. Door de onderdruk van het gas te verlagen vloeit er minder gas door de leiding naar de heater. Uiteindelijk wordt er minder gas verbrand en is het verbruik dus ook lager. Hoeveel minder dit is, is afhankelijk van de ingestelde onderdruk.

Meer informatie over het verbruik van terrasverwarmers

Heeft u vragen of wilt u meer weten over terrasverwarmers? Lees verder wat de aandachtspunten zijn voor het vinden van de juiste terrasverwarmer of waar u op moet letten bij een terrasverwarmer kopen.

Of bel of mail onze klantenservice op 0413 - 724 992 of info@terrasheater.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Ons team staat voor u klaar!