Terrasverwarmer onder polycarbonaat dak, schaduwdoek of houten plafond plaatsen? Een terrasverwarming onder een polycarbonaat dak, doek of hout plaatsen is mogelijk. Het type materiaal waaronder de terrasverwarmer wordt geplaatst heeft geen invloed op de werking ervan. Wel moet er rekening worden gehouden met brandveiligheid en voldoende ventilatie.

Het installeren van een terrasverwarmer onder een dergelijke overkapping brengt enkele uitdagingen met zich mee. Lees wat u moet weten voordat u een terrasverwarming onder een dak of overkapping installeert.

Soort plafond kan van invloed zijn op de minimale ophanghoogte 

Bij de beter geïsoleerde terrasverwarmers gelden de aangeven afstanden in de gebruiksaanwijzing voor alle soorten van plafonds. Er zijn echter in terrasverwarmers die verschillende afstanden hanteren voor bijvoorbeeld een terrasverwarmer onder een schaduwdoek, een glazen of polycarbonaat dak. Vaak zijn dit de minder goed geïsoleerde terrasverwarmers. Deze geven aan de achterkant dan te veel warmte af. En dienen dan ook een stuk lager vanaf het plafond te worden gemonteerd.

Terrasverwarmer onder overkapping: raadpleeg de gebruiksaanwijzing

Lees altijd gebruiksaanwijzing voordat u de terrasverwarmer ophangt. Hierin staat namelijk wat de maximale afstand mag zijn vanaf de vloer. Maar ook wat de minimale afstand dient te zijn vanaf het plafond. Terrasheater.nl heeft onderaan de pagina van iedere terrasverwarmer een de gebruiksaanwijzing of handleiding staan. Deze kan u vrijblijvend raadplegen om na te gaan wat de minimale afstanden zijn voor een specifieke terrasverwarmer.

Dichter bij het plafond met hogere isolatiewaarde terrasverwarmer

Een terrasverwarmer bestaat uit een lamp of warmte element en een behuizing. Hoe beter de behuizing de warmte van de terrasverwarmer aan de achterkant tegenhoudt. Kortom, hoe beter de isolatiewaarde van de terrasverwarmer is. Hoe dichter een terrasverwarmer bij het plafond mag en kan hangen. Bij sommige terrasverwarmers volstaat een minimale afstand van 15 centimeter dankzij de goede isolatiewaarde. Terwijl andere terrasverwarmers minstens 40 tot 45 centimeter afstand tot het plafond moeten houden. Los van het feit of de terrasverwarmer onder polycarbonaat dak, schaduwdoek of houten plafond wordt geplaatst.

Terrasverwarmer onder een zonnescherm

Een terrasverwarmer onder een zonnescherm kan zeker. Houd hierbij wel een aantal zaken in acht om de brandveiligheid te waarborgen. Zo is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ruimte tussen de verwarmer en het zonnescherm om de warmte goed af te kunnen voeren. Bovendien is het raadzaam om de verwarmer niet te dicht bij brandbare materialen te plaatsen, zoals doek of hout. Ook moet er voldoende ventilatie zijn onder het zonnescherm om de afvoer van de warmte en de luchtcirculatie te waarborgen.

Terrasverwarming onder polycarbonaat

Wanneer u een terrasverwarming plaats onder een polycarbonaat dak dient er voldoende ruimte te zijn tussen het dak en de terrasverwarmer. Dit noodzakelijk om de warmte, met name aan de achterkant, goed te kunnen afvoeren. Anders zou door de hitte het polycarbonaat kunnen verkleuren of smelten.

Terrasverwarming onder houten overkapping

Plaatst u een terrasverwarming onder een houten overkapping. Dan dient u naast voldoende afstand ook rekening te houden dat het hout is beschermd tegen brandgevaar of brandbestendig is.

Afstand tot het plafond bij wandmontage

De minimale afstand tot het plafond kan ook nog verschillen bij een plafond- of wandmontage. De meegeleverde beugels bij de terrasverwarmer voorzien meestal in de minimale afstand van de montageplek (wand of plafond). Maar wanneer u een terrasverwarmer aan de wand monteert dient deze ook nog een minimale afstand van het plafond te hebben. Zie onderstaande afbeelding voor een verduidelijking.

Terrasverwarmer onder polycarbonaat dak

Meer lezen over afstanden tot het plafond per merk heater? Kijk dan hier.

Conclusie: brandveiligheid en afstand terrasverwarmer

Conclusie: een elektrische terrasverwarmer kan aan een houten wand of plafond geplaatst worden. En ook onder een onder polycarbonaat dak of schaduwdoek hangen. Mits de voorschriften in de handleiding worden nageleefd. Daarnaast is het raadzaam om het in het begin goed in de gaten te houden of alles goed blijft gaan.

Vragen over de ophanghoogte van terrasverwarmers

Hopelijk heeft dit artikel u verder geholpen bij het bepalen van de mogelijkheden voor uw terras of overkapping. Mocht u er niet uitkomen. Ons team van specialisten staat voor u klaar. Bel of mail vrijblijvend met onze klantenservice: 0413 - 724992. Wij kijken en denken graag met u mee.

Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan onze showroom. Hier zijn verschillende werkende modellen te bewonderen en te ervaren. Hier bent u ook van harte welkom voor een passend advies.