Waar en hoe kan een heater het beste opgehangen worden? Dit is een vaak gestelde vraag. Bij verkeerde installatie of straling vanuit de verkeerde richting, kan het zomaar zijn dat de warmte niet als voldoende wordt ervaren.

Ophanghoogte

Een infrarood heater heeft een bepaald bereik. Wordt de heater te hoog opgehangen, dan kan het zijn dat bijvoorbeeld de zithoek buiten dit bereik valt. Wij hanteren en adviseren de volgende ophanghoogtes aan te houden:

  • 1400 tot 1500 Watt: 2,1 meter vanaf de vloer gemeten.
  • 2000 Watt: 2,5 meter vanaf de vloer gemeten.
  • 3000 Watt of meer: 2,7 tot 3,0 meter vanaf de vloer gemeten.

Van binnen naar buiten of andersom?

Wanneer een terras overkapt is, is er vaak de mogelijkheid om de heaters aan het plafond te monteren. Dan kunt u de keuze maken om de heater van binnen naar buiten of van buiten naar binnen te laten stralen. De beste oplossing is eenvoudig en vrij logisch: Stelt u zich eens voor: de eerste zonnestralen komen op in het voorjaar en de mogelijkheid is er om op het terras iets te drinken. Gaat u met uw gezicht richting de zon zitten of met uw rug richting de zon? De meerderheid zal met het gezicht richting de zon gaan zitten, omdat dit als warmer ervaren wordt.

Precies zo werkt het ook met een infrarood heater! Wanneer de warmte van voren komt, wordt de warmte beter ervaren. Daarnaast raakt de straling u op een groter vlak. Dit wordt duidelijk gemaakt in de onderstaande afbeeldingen. Als de straling van voren komt, is het raakvlak groter dan wanneer het van achter komt.

Wilt u een tafel met daar rondom stoelen verwarmen, dan kunt u de heater het beste aan het plafond monteren. Zo komt de straling voor iedereen van voren.

Straling van boven.

Straling van boven.

Materialen plafond en achterwand

Een heater kan niet tegen alle muren en plafonds gemonteerd worden. Sommige materialen zijn hiervoor gewoon niet geschikt. Worden de bijbehorende handleiding en montagetips opgevolgd, dan is er veel mogelijk. Hieronder enkele zaken die extra aandacht nodig hebben:

Kunststof schrootjes
Kunststof kan niet goed tegen warmte en gaat vervormen als de temperatuur te hoog wordt. Let hierop bij de aanschaf van de heater. De behuizing van een Solamagic heater is beter geïsoleerd en wordt lang niet zo warm als een Eurom heater.

Draadglas

Montage Solamagic

Nette montage van een Solamagic

Een glazen afdak is erg mooi, maar let op met draadglas. Glas heeft namelijk een andere uitzettingscoëfficiënt dan staal. Bij verwarming zal het staal dus sneller uitzetten als het glas en ontstaat er kans op barsten.

Zonnewering
Er moet voldoende afstand zijn tussen de heater en de zonnewering. De zonnewering is namelijk redelijk brandbaar . Zorg dus voor voldoende afstand tussen de heater en de zonnewering!

Houten plafond of wand
Een houten plafond of wand is geen enkel probleem als de standaard beugels gebruikt worden. Dan is er voldoende afstand en ventilatie. Wanneer de heaters ingebouwd worden, moet er ook voldoende ventilatie zijn om oververhitting te voorkomen.

Steen
Een stenen muur is uiteindelijk de stevigste manier om de heater te monteren. Gebruik de juiste pluggen en schroeven zodat de heater niet los kan raken.

Stroomvoorziening
Voor de elektrische heater is een stopcontact nodig. De wandcontactdoos moet op voldoende afstand van de heater geplaatst worden. Een (spat-)waterdichte wandcontactdoos is hiervoor ideaal. De gemakkelijkste oplossing is een opbouwdoos. Op de foto is een Solamagic heater met "nette" stroomvoorziening te zien.