Wanneer u op zoek bent naar een terrasheater komt vaak de vraag, welk wattage elektrische terrasverwarmer is geschikt voor mijn situatie? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Maar er zijn een paar vuistregels op basis waarvan een indicatie gegeven kan worden. In deze blog leggen wij uit waarmee u rekening kan houden. Let wel dat iedere situatie anders is. Er kan op basis van deze vuistregels geen conclusies getrokken worden wat de optimale verwarming is voor uw terras.

Factoren om rekening mee te houden

De verschillende factoren waar u rekening mee dient te houden wanneer u van plan bent om een elektrische heater of Infrarood terrasverwarmer op te hangen. Zoals gezegd is iedere situatie anders en kan het benodigd wattage elektrische terrasverwarmer voor ieder terras weer anders zijn. Maar in basis zijn de volgende factoren van invloed:

  • Ophanghoogte van de heater
  • Grootte van het terras
  • Open of gesloten ruimte

Ophanghoogte van de heater

De eerste factor is de ophanghoogte van de heater. Ieder wattage heeft namelijk een maximale ophanghoogte. Tot deze hoogte is de straling van de terrasverwarmer goed voelbaar op de aangegeven oppervlakte. Wordt een heater hoger opgehangen, dan zal de voelbare warmt snel minder worden. Doordat de te overbruggen afstand groter wordt en de straling verdeeld wordt over een groter oppervlakte. Dit laatste resulteert in een lager wattage per vierkante meter. Er is nog wel wat warmte voelbaar, maar niet altijd voldoende voor de situatie.

Wanneer de terrasverwarming hoog komt te hangen, moet de straling de langere afstand goed kunnen overbruggen. En kan er dus meer vermogen nodig zijn. Om het vermogen van een heater te bepalen hanteren wij de volgende uitgangspunten:

  • 1400 tot 1500 Watt, ophangen tot ongeveer 2,10 meter vanaf de vloer gemeten.
  • 2000 Watt, ophangen tot ongeveer 2,50 meter vanaf de vloer gemeten.
  • 3000 Watt en meer, ophangen op ongeveer 2,70 tot 3,00 meter vanaf de vloer gemeten.

Omgekeerd beredeneren kan natuurlijk ook. Dit kan nodig zijn wanneer u gebonden bent aan uw plafondhoogte of een minimale ophanghoogte.

Grootte van het terras

De grootte van het terras of het gedeelte dat u wenst te verwarmen vormt een belangrijke factor. Meer specifiek, het aantal vierkante meters dat verwarmd dient te worden. Afhankelijk van het wattage kan een bepaald aantal vierkante meters aangenaam verwarmd worden. Aangezien het met name om stralingswarmte gaat, zal de warmte binnen dit oppervlakte goed voelbaar zijn. Daar buiten zal er geen of nauwelijks warmte voelbaar zijn. Simpelweg omdat daar geen straling komt. Daarnaast is het belangrijk wat de lengte en breedte maat zijn van het terras. Om een voorbeeld te geven: een terras van twee bij vijf meter heeft een hoger wattage en andere positionering van de warmtebronnen nodig dan een terras van drie bij drie meter. Richtlijn met betrekking tot het bereik en wattage:

  • 1400 / 1500 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 2,5 m. x 2,5 m. tot een ophanghoogte van 2,10 m.
  • 2000 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 3 m. x 3 m. tot een ophanghoogte van 2,50 m.
  • 2500 watt verwarmt ongeveer een oppervlakte van 3,5 m. x 3,5 m. tot een ophanghoogte van 2,80 m.

Meer informatie over het bepalen van het vermogen en het benodigd aantal korte golf infrarood heaters in verschillende situaties. Of vergelijk uw situatie met een aantal voorbeeldterrassen.

Open of gesloten ruimte

Is er sprake van een open of een gesloten ruimte?. Dit valt niet alleen samen het wattage, maar zeker met het soort elektrische heater dat gebruikt wordt. Voor een gesloten ruimte hebt u bijvoorbeeld met een donkerstraler een hoger wattage nodig dan met een infrarood terrasverwarmer. Dit komt door de soort warmte dat gebruikt wordt door de verschillende terrasstralers. Een donkerstraler werkt met convectiewarmte (de ruimte vult zich met warme lucht), terwijl een infrarood heater met stralingswarmte (straling die op uw huid komt en direct voelbaar is) werkt.

Voor een open ruimte zijn infrarood heaters wel geschikt en zijn donkerstralers minder geschikt. Doordat de warme lucht van een donkerstraler niet "gevangen" blijft in de ruimte, treedt er verlies op. Dit moet gecompenseerd worden met een hoger wattage.

Aangezien ieder terras en iedere situatie anders is dus geen standaard antwoord. Het blijft altijd een rekensom en samenloop van verschillende invloeden. Gelukkig zijn er algemene vuistregels, welke u een duidelijk beeld kunnen geven welke heater voor u geschikt is. De onderstaande gegevens gelden voor infrarood heaters, niet voor de donkerstraler.

  • Gesloten ruimte, 175 W per M2
  • Absoluut beschut terras, 250 W per M2
  • Normaal beschut terras, 300 W per M2
  • Matig winderig terras, 350W per M2

Vaak is het niet nodig om het complete terras te verwarmen, wanneer er een vaste zithoek is bijvoorbeeld. Dan is het vaak genoeg om enkel de zithoek te verwarmen. Dit scheelt aanzienlijk in het vermogen en ook zeker in de kosten. Uit ervaring weten wij welke heaters nodig zijn voor gebruikelijke situaties:

  • Zitje van 2-3 personen, 1 straler van 1400-1500 W
  • Zitje of tafel voor 4 personen, 1 straler van 2000 W
  • Zitje of tafel voor 4-6 personen, 2 stralers van 1400-1500 W of 2 van 2000 W

Bij het gebruik van meerdere stralers is het raadzaam om deze niet te ver uit elkaar te plaatsen. Doordat het infrarood licht elkaar overlapt zal er extra warmte gegenereerd worden. Mocht u niet helemaal zeker zijn van uw zaak dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Wattage elektrische terrasverwarmers: De Vuistregels

Hieronder treft u de vuistregels van de verschillende elektrische terrasverwarmer en het benodigd vermogen in wattage.

Wattage Infrarood Terrasverwarmers

Voor de meeste infrarood terrasverwarmers gelden de volgende vuistregels (voor open en gesloten ruimtes):

  • 1400/1500 Watt: 2,5 bij 2,5 meter met een maximale ophanghoogte van 2,10 meter.
  • 2000 Watt: 3 bij 3 meter met een maximale ophanghoogte van 2,50 meter.
  • 2500 Watt: 3,5 bij 3,5 meter met een maximale ophanghoogte van 2,80 meter.

Wattage Donkerstralers of Lange Golfstralers

Voor de meeste donkerstralers gelden de volgende vuistregels (voor gesloten ruimtes):

  • 1500 Watt: 2,5 bij 2,5 meter met een maximale ophanghoogte van 2,70 meter.
  • 2400 Watt: 3 bij 3 meter met een maximale ophanghoogte van 2,70 meter.
  • 3200 Watt: 3,5 bij 3,5 meter met een maximale ophanghoogte van 2,70 meter.

Vragen over het bepalen van het wattage elektrische terrasverwarmer?

Deze vuistregels geven u een helder beeld bij het kiezen van de juiste terrasverwarmer. En het geeft u daarnaast helderheid m.b.t. het benodigd aantal stroomgroepen. Mocht u er met deze vuistregels niet uitkomen, neem dan gerust contact met ons op. Of lees verder over de aandachtspunten voor het vinden van de juiste terrasverwarmer. Ook wanneer u andere vragen heeft. Neem vrijblijvend contact op met onze experts. Of vul het advies op maat formulier in. Wij zitten voor u klaar!