Wij krijgen vaak de vraag: hoeveel terrasheaters moet ik nou ophangen om mijn terras goed te verwarmen? Om deze vraag te beantwoorden hebben wij 4 voorbeeld terrassen voor u gemaakt en hier de ideale opstelling geplaatst. Ook staat er uitleg bij waarom de terrasverwarming zo geplaatst is.

Als voorbeeld hebben we een:

  • Balkon
  • Middel terras
  • Groot terras
  • Horeca terras

Ieder terras is anders maar met deze voorbeelden krijgt u waarschijnlijk wel een beeld wat voor u de beste keuze is.

 


 

Balkon – 300 cm x 150 cm – 4,5 m2

Balkon Voorbeeld Solamagic
Klik op de foto voor een vergroting

Op het balkon heeft u voldoende aan een Solamagic 1400 watt uitvoering. Deze kan boven de tafel gehangen worden en de ideale hoogte is 2,30 meter.
Zorg ervoor dat de u de straler goed door-kantelt zodat de straling op het balkon terecht komt en niet er overheen schijnt.

Deze infrarood straler heeft een beschermingsgraad van IP24 en is geschikt voor zowel binnen- en buiten toepassingen. Bij een 1400 watt Solamagic kan aangesloten worden op een normaal stopcontact.

 


 

 

Middel terras – 350 cm x 350 cm – 12,25 m2

Een Solamagic heater hoeft niet beschut te hangen dus kan zo boven het kozijn. Je kan hem in dit voorbeeld zo’n 10 cm boven het kozijn hangen zodat hij van binnenuit niet te zien is. De ophang hoogte wordt dan 250 cm. Probeer elektrische heaters niet te hoog te hangen. Ze verliezen dan snel warmte.
Bij dit terras zijn er 3 opties. Een ideale situatie, een goede oplossing en een budget oplossing.

Ideale situatie: 2 x Solamagic 1400 watt

Voorbeeld terras Solamagic
Klik op de foto voor een vergroting

Wanneer u 2 x 1400 watt ophangt kan dit nog op 1 stoppengroep.
Hang de straler op 250 cm hoog en bekijk welke ruimte u wilt verwarmen, hoeveel zitplaatsen. Vaak hoeft niet het gehele terras verwarmd te worden. Er is wat loop-ruimte en bijvoorbeeld een openslaande deur. In het voorbeeld hebben we een tafel van 200 cm breed en aan beide kanten 2 zitplaatsen. Het is belangrijk dat deze 4 zitplaatsen verwarmt worden, en het advies is dus ook om de stralers boven deze zitplaatsen te monteren net buiten het midden van de tafel met een tussenruimte van hart op hart 70 cm tot maximaal 100 cm.
Wanneer u de stralers breder gaat gangen gaat u ruimte naast de tafel verwarmen en neemt de intensiteit op de zitplaatsen af. Voor het oog kan het soms mooier zijn om ze net iets verder dan 70 cm uit elkaar te hangen maar dat kunt het beste voor uw eigen situatie bepalen.

 

Goede oplossing: 1 x Solamagic 2000 watt

Terras verwarmen
Klik op de foto voor een vergroting

Ook 1 x 2000 watt kan nog op 1 stoppengroep aangesloten worden.
De straler kan op 250 cm hoog gehangen worden en dan exact in het midden van de tafel. In dit geval is dat dus ook in het midden van het terras.

 

Budget oplossing: 1 x Solamagic 1400 watt

Voorbeeld elektrische terrasverwarming
Klik op de foto voor een vergroting

Wanneer u veelal alleen of met twee personen op uw terras zit (dus maximaal 2 zitplaatsen) dan zou u eventueel ook een 1400 watt straler kunnen plaatsen. Houdt er wel rekening mee dat in het voorbeeld dat wij hebben de 2 zitplaatsen aan de overzijde van de tafel niet optimaal verwarmd zullen worden.

 


 

 

Groot terras – 600 cm x 400 cm – 24 m2

Groot terras Solamagic
Klik op de foto voor een vergroting

Dit terras kan optimaal verwarmd worden met 2 Solamagic 2000 watt stralers.
De stralers kunnen in dit geval boven het kozijn en onder de zonnewering geplaatst worden. Neem wel altijd de veiligheidsafstanden in acht die in de handleiding vermeld staan. In het geval van de Solamagic is er aan de bovenzijde tussen de straler en het zonnescherm 30 cm ruimte nodig.
Bekijk ook hier weer welke zitplaatsen er verwarmd dienen te worden. In het voorbeeld is de tafel 300 cm lang en heeft hij 6 zitplaatsen.
Ons advies is hierbij om de warmte over deze zitplaatsen te verwarmen en de heaters op te hangen met een tussenruimte van hart op hart 100 cm tot maximaal 150 cm.

 


 

 

Horeca terras – 1000 cm x 300 cm – 30 m2

Terrasverwarming Horeca terras solamagic voorbeeld
Klik op de foto voor een vergroting

Op ons voorbeeld horeca terras is het ideaal om boven elke tafel op 250 cm een Solamagic 2000 watt te monteren. Let wel op dat je hier wel 4 stoppengroepen voor nodig hebt.

Bij horecagelegenheden komt het nog wel eens voor dat de heaters nog hoger gehangen moeten worden (in verband met bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of hoge kozijnen). Als deze hoger dan 300 cm moeten komen raden wij boven elke tafel een Solamagic 4000 watt heater aan. Wanneer u deze plaatst heeft u wel krachtstroom nodig, dit is vaak aanwezig in horecagelegenheden. Als u dit niet heeft zou u ook voor de Solamagic 2800 watt variant kunnen gaan. Deze heeft exact dezelfde behuizing, alleen minder wattage lampen. De prijs is overigens hetzelfde dus als u de mogelijkheid heeft is de 4000 watt de beste keuze.
Wanneer het een te grote investering is om gelijk voor heel het terras stralers op te hangen is het natuurlijk ook een optie om eerst een deel te verwarmen. U zult zien dat de stralers zich binnen korte tijd terug verdienen door de vele bezoekers op uw terras en u kunt er dan later voor kiezen om ook bij het andere deel stralers op te hangen.