Een belangrijke overweging bij deze keuze voor juiste terrasverwarming is de hoeveelheid licht die een heaters geeft. Hier hebben we niet voor niets al vaker een blog over geschreven. Vaak wordt het namelijk als vervelend ervaren als een heater teveel licht geeft. Van de terrasheaters met fel oranje licht zijn er echter steeds minder. Naast de speciale LowGlare coating die over lampen wordt gegoten, zodat deze minder fel zijn, is er ook terrasverwarming die helemaal geen licht geeft. In dit artikel geven we een nieuw overzicht met lampen die weinig tot helemaal geen licht geven; de zogenoemde donkerstralers.

Verschillende types donkerstralers

Donkerstralers zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar. Sommige hebben een lichte rode gloed, anderen geven helemaal geen licht. Daarbij maakt de ene enkel gebruik van convectiewarmte, de ander produceert ook stralingswarmte. Kortom, er is meer dan genoeg keuze als het om donkerstralers gaat. Daarbij is het uiteraard afhankelijk van uw situatie welke voor u het meest geschikt is.

Heatstrip Design 3200 Solamagic D2 wit

Heaters met een rode gloed

Er zijn een aantal lampen binnen de categorie donkerstralers die een lichte rode gloed hebben. Door de speciale afwerking van de lampen merkt u hier echter niets van. Onder deze heaters kunt u zeker geen krant lezen. De terrasheaters met zo'n rode gloed zijn de Solamagic D2, Solamagic D3 en Bromic Platinum Smart Heat Electric Serie II in zwart en wit.

De rode gloed die deze heaters produceren hebben te maken met de gedeeltelijke stralingswarmte. Deze donkerstralers hebben in tegenstelling tot de volledig donkere heaters wel een gedeelte korte golf straling. Hierdoor is de warmte direct te voelen en zijn deze terrasheaters minder gevoelig voor wind. De Solamagic terrasverwarming maakt daarbij meer gebruik van korte golf straling dan de Bromic toestellen, zijn en daardoor geschikter voor open ruimtes.

Donkerstralers

Naast de terrasverwarming met een rode gloed, zijn er ook de welbekende zwarte panelen: de heat panels. Deze terrasheaters geven helemaal geen licht. Bekende donkerstralers zijn die van Heatstrip, Blackline en Herschel. Deze heaters werken vrijwel volledig met lange golf straling en moeten daardoor langer opwarmen voordat de ruimte voelbaar warmer wordt. Het nadeel ten opzichte van donkerstralers met een lichte rode gloed is dat deze niet geschikt zijn voor een open ruimte.

Overzicht

Om u een overzicht te geven van de donkerstralers die momenteel op de markt zijn en wat de verschillen tussen deze toestellen zijn, hebben wij de terrasheaters voor u onder elkaar gezet.

Terrasheater Korte golf Midden lange golf Lange golf Geschikt voor buiten
Solamagic D2 X Ja*
Solamagic D3 X Ja*
Bromic Platinum Smart Heat Electric Serie II X Ja*
Heatstrip X Nee
Herschel Aspect XL X Nee
Blackline New Heatpanel X Nee

*Ja, maar daarbij nog steeds gevoelig voor wind.