Wat is nu eigenlijk een waakvlam? En waar kan ik deze vinden in mijn gasheater? Deze blog vertelt u meer over wat een waakvlam is en wat de oorzaken kunnen zijn van het uitvallen van de vlam. Ook leggen we uit hoe u kleine problemen kunt oplossen.

Wat is een waakvlam?

Een waakvlam is een constant klein vlammetje dat wordt toegepast in gastoestellen zoals bijvoorbeeld een gasheater. Deze vlam is de eerste toevoer voor het gas. Wanneer u de gasheater wilt laten branden en u de heater aansteekt gaat de waakvlam branden. Als deze dan na een aantal seconden uitvalt kunt u het nogmaals proberen. Wanneer de heater dan weer uitvalt brandt de waakvlam dus niet meer.

Problemen met waakvlam

Er kunnen verschillende problemen zijn met de waakvlam. Er zijn dan een paar dingen die dit kunnen veroorzaken. Dit leest u hieronder.

Waakvlam kachel gaat uit

Wanneer de waakvlam niet brandt kan het zijn dat de gastoevoer verstopt zit. Stof, roest of zelfs een klein spinnetje kan er al voor zorgen dat de gastoevoer verstopt zit. Allereerst kunt u dit zelf proberen schoon te maken. Maar hoe? U kunt controleren of de gaskraan van de gasfles open staat. Daarna kunt u één voor één de gasslang, de gasleiding en de regelknop doorblazen met lucht van een compressor. Zo weet u zeker dat alle leidingen schoon zijn en daarom dus ook het gas door laten.

Waakvlam brandt te hoog

Als de vlam te hoog brandt, zal waarschijnlijk de sproeier van de heater beschadigd zijn. Als u deze ooit eerder heeft schoongemaakt kan het zijn dat deze ruimer is geworden (als u hem bijvoorbeeld schoon heeft gemaakt met een naaldje). Meestal heeft u dan het volgende onderdeel nieuw nodig.

Thermokoppel

Het komt ook voor dat de waakvlam wél te ontsteken is maar dat de heater uit blijft vallen wanneer u de knop van de heater open draait. Als de vlam dooft nadat u de knop los laat, dan kan het zijn dat de thermokoppel stuk is. Als het thermokoppel stuk is moet deze vervangen worden. Dit is een erg gevoelig onderdeel dat bij bijna iedere gasheater wel eens vervangen dient te worden.

Let wel goed op wanneer u deze wilt bestellen dat u de goede koopt. Onze thermokoppels kunt u hier terugvinden.
Wilt u toch meer informatie over thermokoppels? Kijk dan eens hier of hier.

Vragen?

Mocht u na het lezen van deze blog nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Dit kan via het telefoonnummer: 0413-724999 of info@terrasheater.nl