Het thermokoppel is een onderdeel, dat op iedere gasgestookte heater te vinden is. Het is een essentieel onderdeel voor veilig gebruik en kan bij defect voor vervelende problemen zorgen. Het is een technisch onderdeel, waarvan de werking om wat uitleg vraagt. Ik zal in dit bericht uitleggen wat het doet, hoe het werkt en wat de symptomen zijn als het thermokoppel niet meer werkt.

Wat is een thermokoppel?

Een thermokoppel is een thermo-elektrische beveiliging op de gastoevoer. Het thermokoppel bestaat uit een aantal onderdelen, waarvan de sensor en het schakelplaatje de belangrijkste zijn. De sensor wordt tegen de brander geplaatst, zodat de sensor in de vlam komt. Het schakelplaatje wordt op de gasklep gemonteerd. Het thermokoppel zorgt ervoor dat, als er warmte geregistreerd wordt door de sensor, de gasklep open blijft. Mocht de vlam doven (en er dus gas ontsnappen zonder te verbranden) dan zal het thermokoppel de gasklep automatisch afsluiten.

Hoe werkt een thermokoppel?

Een thermokoppel werkt volgens het Seebeck-effect. Zonder er technisch diep op in te gaan, hierbij snel de werking. De draad bestaat uit twee verschillende ineen gesmolten metalen. Doordat er tussen de contactpunten (sensor en schakelplaat) een temperatuurverschil heerst, ontstaat er een zeer kleine spanning. Deze spanning is voldoende om de gasklep open te houden, zolang het temperatuurverschil er is.

Tijdens het ontsteken van een heater is het altijd nodig om de knop in te drukken. Als de knop ingedrukt wordt zal het thermokoppel opwarmen. Wordt de knop te kort in gedrukt, dan zal de gastoevoer afgesloten worden. In het onderstaande filmpje is duidelijk te zien wat het thermokoppel doet. De rode knop wordt ingeduwd om de gastoevoer open te houden (op een heater is dit vaak de gasregelknop). Links ziet u de gasklep. Bovenin zit de sensor van het thermokoppel. Zodra de aansteker de sensor voldoende verwarmd heeft, wordt de drukknop losgelaten. Als de warmtebron weggenomen wordt, gaat de drukknop langzaam naar buiten en uiteindelijk schiet de gasklep dicht. De gastoevoer is nu afgesloten.

 

Hoe herken ik een defect thermokoppel?

Zoals gezegd moet de drukknop gedurende een korte tijd ingedrukt blijven om het thermokoppel op te warmen. Na 30 seconden zou deze opgewarmd moeten zijn en kunt u de regelknop naar de gewenste stand draaien. Als de vlam dooft na de opwarmperiode is waarschijnlijk het thermkoppel kapot. De registratie van warmte werkt niet meer goed en de gasklep blijft gesloten. Brandt uw heater dus niet langer dan 30 seconden of dooft hij direct na het loslaten van de drukknop, dan kunt u er vanuit gaan dat het thermokoppel aan vervanging toe is.

Vervangend thermokoppel kopen

U vindt op terrasheater.nl vervangende thermokoppels voor de meeste terrasverwarming op gas. We vragen u even contact op te nemen alvorens te bestellen, zodat we u het juiste thermokoppel voor uw terrasverwarming kunnen adviseren.

 1. Thermokoppel Loungeheater
  Thermokoppel Loungeheater
  Universeel thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor loungeheaters.
  Prijs is inclusief verzending
  € 14,95 Incl. BTW
 2. Thermokoppel Flameheater
  Thermokoppel Flameheater
  Universeel thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor flameheaters.
  € 14,95 Incl. BTW
 3. Thermokoppel koppelstuk 2x M8
  Thermokoppel koppelstuk 2x M8
  Universeel koppelstuk voor het koppelen van een thermokoppel op een ontstekingsblok.
  € 19,50 Incl. BTW
 4. Enders Thermokoppel
  Enders Thermokoppel
  Thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor patioheaters. Dit thermokoppel bevestigd met twee M8 moeren.
  € 14,95 Incl. BTW
 5. Thermokoppel Patioheater
  Thermokoppel Patioheater
  Universeel thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor patioheaters.
  € 14,95 Incl. BTW
 6. Universeel thermokoppel 50 cm
  Universeel thermokoppel 50 cm
  Universeel thermokoppel zonder aansluiting op een omvalbeveiliging.
  € 24,50 Incl. BTW
 7. Universeel thermokoppel 30 cm
  Universeel thermokoppel 30 cm
  Universeel thermokoppel zonder aansluiting op een omvalbeveiliging.
  € 14,95 Incl. BTW