Het thermokoppel is een onderdeel, dat op iedere gasgestookte heater te vinden is. Het is een essentieel onderdeel voor veilig gebruik en kan bij defect voor vervelende problemen zorgen. Het is een technisch onderdeel, waarvan de werking om wat uitleg vraagt. Hieronder leggen we uit wat het doet, hoe het werkt en wat de symptomen zijn als het thermokoppel niet meer werkt.

Wat is een thermokoppel?

Een thermokoppel is een thermo-elektrische beveiligingsinrichting die wordt gebruikt om de gastoevoer te controleren en te reguleren. Het bestaat uit twee draden van verschillende metalen die aan het uiteinde met elkaar zijn verbonden. Wanneer het uiteinde van het thermokoppel wordt verwarmd, wordt er een elektrische stroom gegenereerd. Deze elektrische stroom wordt vervolgens ingezet voor het bewaken van de aanwezigheid van een vlam en het beheren van de gastoevoer.

Om dit proces mogelijk te maken, wordt de sensor van het thermokoppel geplaatst in de directe nabijheid van de brander, zodat deze zich binnen de vlam bevindt. Tegelijkertijd wordt een schakelplaatje op de gasklep gemonteerd. Het thermokoppel vervult de cruciale rol van het handhaven van de gastoevoer in overeenstemming met de aanwezigheid van warmte.

Wanneer de sensor warmte detecteert, houdt het thermokoppel de gasklep open, waardoor de gastoevoer in stand wordt gehouden en de vlam kan blijven branden. Echter, als de vlam om welke reden dan ook dooft, en er dus gas zou kunnen ontsnappen zonder te verbranden, treedt het beveiligingsmechanisme van het thermokoppel in werking. Het thermokoppel detecteert het gebrek aan warmte en zal automatisch de gasklep afsluiten, waardoor de gastoevoer wordt onderbroken en mogelijke gevaren worden voorkomen.

Hoe werkt een thermokoppel?

Wanneer een gebruiker de gaskraan opent, treedt een reeks gebeurtenissen op om ervoor te zorgen dat het gas veilig wordt geleverd en dat er geen lekken optreden. Hier is hoe het systeem werkt:

  1. Bij het openen van de gaskraan komt een magnetisch gevoelige metalen plaat in contact met een magnetische spoel, die is verbonden met de draden van het thermokoppel. Dit markeert het begin van het proces, en het systeem wacht op activering door de gebruiker.
  2. Wanneer de gebruiker het gas laat stromen, beweegt het gas door de kraan, langs de injector en naar de brander. De gebruiker houdt dit proces in gang totdat de brander vlam vat.
  3. Zodra de brander ontbrandt, begint het thermokoppel op te warmen en genereert het een elektrische stroom die door de spoel stroomt, wat resulteert in de creatie van een kunstmatig magnetisch veld. Dit magnetische veld koppelt de metalen plaat aan de spoel. De sterkte van dit magnetische veld is afhankelijk van de temperatuur, waarbij hogere temperaturen resulteren in sterkere stromen en een krachtigere magnetische hechting tussen de plaat en de spoel.
  4. Zodra de temperatuur voldoende is gestegen, blijft de metalen plaat magnetisch aan de spoel vastzitten. Op dit punt kan de gebruiker de knop loslaten, aangezien de plaat nu stevig wordt vastgehouden door de magneet.
  5. In termen van veiligheid is er een ingebouwd mechanisme om gaslekkage te voorkomen. Als om welke reden dan ook de vlam uitgaat, bijvoorbeeld door tocht of een overkokende pan, daalt de warmte en daarmee de elektrische stroom. Dit veroorzaakt het verlies van de magnetische kracht in de spoel, wat resulteert in de automatische sluiting van de kraan om een mogelijk gaslek te voorkomen.

Kort samengevat werkt het thermokoppel volgens het Seebeck-effect, waarbij een temperatuurverschil tussen twee metalen in de draad een kleine spanning genereert. Deze spanning is voldoende om de gasklep open te houden zolang het temperatuurverschil aanwezig is. Tijdens het ontsteken van het apparaat is het noodzakelijk om de knop ingedrukt te houden, waardoor het thermokoppel kan opwarmen. Als de knop te snel wordt losgelaten, wordt de gastoevoer afgesloten. Als de warmtebron wordt verwijderd, zal de gasklep langzaam sluiten, waardoor de gastoevoer wordt afgesloten voor extra veiligheid.

Hoe herken ik een defect thermokoppel?

Zoals gezegd moet de drukknop gedurende een korte tijd ingedrukt blijven om het thermokoppel op te warmen. Na 30 seconden zou deze opgewarmd moeten zijn en kunt u de regelknop naar de gewenste stand draaien. Als de vlam dooft na de opwarmperiode is waarschijnlijk het thermkoppel kapot. De registratie van warmte werkt niet meer goed en de gasklep blijft gesloten. Brandt uw heater dus niet langer dan 30 seconden of dooft hij direct na het loslaten van de drukknop, dan kunt u er vanuit gaan dat het thermokoppel aan vervanging toe is.

Waar zit het thermokoppel een terrasverwarmer

Voor het vinden en vervangen van een thermokoppel bij uw terrasverwarmer raadpleeg: waar zit het thermokoppel. Hierin geven wij u een kijkje in de gas terrasverwarmer / terrasheater zelf. Zodat u de onderdelen ook zelf kan vervangen.

Vervangend thermokoppel kopen

U vindt op terrasheater.nl vervangende thermokoppels voor de meeste terrasverwarming op gas. We vragen u even contact op te nemen alvorens te bestellen, zodat we u het juiste thermokoppel voor uw terrasverwarming kunnen adviseren.

  1. Thermokoppel Loungeheater
    Thermokoppel Loungeheater
    Universeel thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor loungeheaters.
    Prijs is inclusief verzending
    € 14,95 Incl. BTW
  2. Thermokoppel Flameheater
    Thermokoppel Flameheater
    Universeel thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor flameheaters.
    € 14,95 Incl. BTW
  3. Thermokoppel koppelstuk 2x M8
    Thermokoppel koppelstuk 2x M8
    Universeel koppelstuk voor het koppelen van een thermokoppel op een ontstekingsblok.
    € 19,50 Incl. BTW
  4. Enders Thermokoppel
    Enders Thermokoppel
    Thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor patioheaters. Dit thermokoppel bevestigd met twee M8 moeren.
    € 14,95 Incl. BTW
  5. Thermokoppel Patioheater
    Thermokoppel Patioheater
    Universeel thermokoppel met aansluiting op een omvalbeveiliging voor patioheaters.
    € 14,95 Incl. BTW
  6. Universeel thermokoppel 50 cm
    Universeel thermokoppel 50 cm
    Universeel thermokoppel zonder aansluiting op een omvalbeveiliging.
    € 30,00 Incl. BTW
  7. Universeel thermokoppel 30 cm
    Universeel thermokoppel 30 cm
    Universeel thermokoppel zonder aansluiting op een omvalbeveiliging.
    € 22,95 Incl. BTW