U bent op zoek naar een terrasverwarmer, maar hebt geen idee waar u op moet letten. Wij begrijpen dat het erg onduidelijk kan zijn welke terrasverwarmer het meeste geschikt is voor uw terras. Er zijn immers veel verschillende soorten en maten. Ook is het zo dat er bij terrasverwarmers wordt gepraat over korte golfstraling en lange golfstraling. Maar wat houdt dat nou precies in? In deze blog leggen we een aantal dingen graag aan u uit.

Korte- en lange golfstraling

Het aanschaffen van een terrasverwarmer begint met wat voor soort ruimte u heeft, open of gesloten.
Wanneer u een open ruimte heeft is een korte golfstraler geschikt. Een korte golfstraler is vergelijkbaar met de zon. Deze warmte voelt u direct op uw huid en wanneer u uit de straling van de verwarmer gaat staan voelt dit alsof u in de "schaduw" staat. Bijvoorbeeld in het vroege voorjaar kan het aangenaam aanvoelen in de lentezon, terwijl de buitentemperatuur rond het vriespunt ligt. Dit komt omdat korte golfstraling inspeelt op de gevoelstemperatuur. Korte golfstralers kunt u vinden onder infrarood terrasverwarming.

Wanneer u een gesloten ruimte heeft is zowel een korte- en lange golfstraler geschikt. Een lange golfstraler is vergelijkbaar met een verwarming in huis. Deze warmte blijft in de ruimte hangen, dus wanneer u een deur open zet "vliegt" deze warmte weg. Wanneer u een lange golfstraler ophangt in een open ruimte zult u dan ook niet genoeg van de warmte kunnen genieten. Lange golfstraling kunt u vinden onder donkerstraler terrasverwarming.

Alle terrasverwarmers werken met infrarood (infrarood is warmtestraling). Warmtestraling, infrarood dus, is volledig onzichtbaar.

Stroomgroep

Niet geheel onbelangrijk bij een elektrische heater is de hoeveelheid stroom die benodigd is. Hoe groter het oppervlakte dat u wilt gaan verwarmen, hoe meer heaters er nodig zullen zijn. Daarnaast zal het ook meespelen dat hoe hoger de heater opgehangen wordt, hoe hoger het wattage zal worden.

Op een volledig vrije stroomgroep van 16 Ampère kunt u tot maximaal 3680 Watt kwijt. Twee heaters van 1400 Watt kunt u daardoor kwijt op deze stroomgroep. Twee heaters van 2000 Watt passen dan weer niet op deze stroomgroep. Het is daarom erg belangrijk om van tevoren goed te weten hoeveel heaters u nodig hebt en welk wattage bij uw situatie past. Aan de hand hiervan kunt u namelijk nog aanpassingen doen aan de stroomgroep. Tijdens de bouw van uw overkapping is dit een stuk gemakkelijker dan nadat alles al is afgewerkt.

Aansturing terrasverwarmer

Ook belangrijk is de manier van aansturen van uw terrasverwarmer. Niet alle heaters zijn namelijk voorzien van een schakelaar op de heater. Er zijn dan meerdere manieren om uw heater aan en uit te zetten:

  • Stopcontact in de buurt van de terrasheater. Hiermee kunt u de stekker telkens in en uit het stopcontact halen als u de heater wilt gaan gebruiken. Dit is de minst gekozen optie, omdat de heater vaak te hoog hangt om bij het stopcontact te kunnen.
  • Terrasverwarmer aansluiten op wandschakelaar. De meest gekozen optie is de terrasverwarmer aansluiten op een normale lichtschakelaar. Deze kunt u op een gewenste plek aansluiten zodat u met één druk op de knop de heater aan en uit kunt zetten.
  • Terrasheater uitbreiden met een dimmodule. Deze optie is niet bij iedere heater mogelijk, maar wanneer de mogelijkheid er is, zorgt de dimmer voor een aansturing. U kunt dan met behulp van een afstandsbediening de heater aan/uit zetten en ook in meerdere warmte standen schakelen.

Afmetingen

Daarnaast is het van belang om te weten wat de afmetingen en montage hoogte zijn aan de hand van die informatie kunt u achterhalen welke wattage u nodig heeft. Het wattage kunt u bepalen door de lengte, breedte en hoogte van uw terras.

1400 watt heeft een montagehoogte nodig van 1.80 tot 2.10 meter.
2000 watt heeft een montagehoogte nodig van 2.20 tot 2.50 meter.
2500 watt heeft een montagehoogte nodig van 2.60 tot 2.90 meter.

Hoeveelheid licht terrasverwarmer

Vaak krijgen wij de vraag of het mogelijk is om een heater op te hangen die geen licht geeft. Wanneer men denkt aan een terrasverwarmer dan denkt men namelijk direct aan een felle rode lamp. Gelukkig is dit beeld al lang niet meer bij alle toestellen terecht. De komst van de LowGlare lamp wat letterlijk "lage schittering" betekent heeft het zichtbare licht al sterk verminderd. De aanduiding LowGlare wordt alleen gebruikt bij terrasverwarmers met korte golfstraling.

De heaters met korte golfstraling zijn de heaters met een lamp waar dus ook licht vanaf komt. De LowGlare lamp geeft echter tot 80% minder licht dan de originele HeLeN lamp. Een voorbeeld van een terrasverwarmer met een LowGlare lamp:
https://www.terrasheater.nl/solamagic-2000-eco-hp

Samengevat

Kort samengevat waar u op moet letten bij de aanschaf van een terrasverwarmer:
- Heb ik een open of gesloten ruimte?
- Hoeveel stroom heb ik tot mijn beschikking?
- Hoe wil ik de heater gaan aansturen?
- Wat zijn de afmetingen van het gedeelte dat ik wil verwarmen?

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op telefonisch 0413-724992 of via de mail info@terrasheater.nl. Wij helpen u graag verder door een passend advies te geven.