Terrasverwarming inbouwen in het plafond wordt steeds populairder. Niet geheel onterecht, want een ingebouwde heater geeft een erg strak resultaat! Doordat het toestel weggewerkt is in het plafond is het veel minder opvallend, maar verwarmd het de overkapping wel aangenaam. Inbouwen kan niet zo maar en vergt de juiste materialen en voorbereidingen. Wij geven u graag advies over de mogelijkheden en zaken om rekening mee te houden als u van plan bent om terrasverwarming in te bouwen.

Voordelen van inbouwen van een terrasverwarming

Het inbouwen van een terrasverwarmer kent verschillende voordelen. Zoals gezegd is het met name een visueel voordeel; het toestel springt minder in het oog en zorgt voor een strak geheel. Daarnaast is de positionering vaak boven een tafel of zithoek. Dit geeft het beste resultaat, aangezien de warmtebron vlak bij de zitplaats hangt en u zo de meeste warmte kunt voelen.

Het nadeel van terrasverwarming inbouwen is de zeer beperkte draaihoek van het toestel. De meeste toestellen kunnen niet meer of echt heel weinig gedraaid worden in het frame. De warmte straalt dan ook loodrecht naar beneden. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien de reflector van het toestel ervoor zorgt dat de warmte over een aardig oppervlakte wordt verspreidt.

Elektrische terrasverwarming inbouwen

De meest ingebouwde toestellen zijn de elektrische terrasheaters. Hier zijn dan ook de meeste inbouwmogelijkheden voor ontwikkeld. Verschillende merken bieden voor hun toestel een passend inbouwframe. Hierdoor kan de heater veilig en netjes gemonteerd worden.

Korte golf toestellen

Topmerken als Solamagic, Heatstrip en Bromic hebben inbouwframes op de markt gebracht. De vertrouwde ECO+ HP heaters van Solamagic zijn dus ook in te bouwen. De heater steken aan de onderkant wel iets uit het frame. Dit is nodig voor een goede verspreiden van de warmte. De korte golf toestellen hebben het voordeel directe warmte af te geven en zijn niet gevoelig voor wind of koude lucht. Hierdoor zijn ze uitermate geschikt voor gebruik onder een overkapping.

Beide merken bieden de keuze tussen een reguliere of LowGlare lamp. De LowGlare lamp geeft beduidend minder licht en zorgt daardoor voor meer comfort. Ons advies is altijd dan ook altijd een LowGlare lamp te kiezen, hiervan zult u veel meer plezier hebben. Het hinderlijke rode licht ontbreekt namelijk.

Donkerstralers

Wilt u geen licht en een extreem strakke look? Dan is een donkerstraler de perfecte oplossing. Deze panelen liggen na inbouwen vlak met het plafond en zijn verkrijgbaar in zwart en wit. De donkerstralers van Heatstrip en van Bromic zijn in te bouwen met het bijbehorende inbouwframe. Een donkerstraler is een lange golfpaneel en daarmee met name geschikt voor gesloten of afsluitbare ruimte.

Voldoende vermogen beschikbaar te zijn om het toestel aan te sluiten. In de meeste gevallen wordt een stopcontact gerealiseerd waar het toestel op aangesloten wordt. Plaats het stopcontact zo, zodat u vanuit de uitsparing in het plafond altijd de stekker kunt verwijderen. Zo kunt u de heater demonteren mocht dit nodig zijn, bijvoorbeeld voor een onderhoudsbeurt.

Om het toestel aan en uit te kunnen zetten moet het stopcontact geschakeld kunnen worden. De goedkoopste oplossing hiervoor is een wandschakelaar. Wanneer het een bestaande bouw betreft, moet er vaak een opbouwstopcontact gemaakt worden. Dit is niet de meest fraaie oplossing. Daarom hebben we een draadloze aan/uit set ontwikkeld, welke in het plafond weggewerkt kan worden. De set vervangt het stopcontact in het plafond en kan direct op het net worden aangesloten. De stekker van de terrasverwarmer steekt u in het stopcontact van de draadloze set en het toestel kunt u nu eenvoudig met de afstandsbediening aan en uit zetten. Deze set is geschikt voor alle elektrische heaters.

Naast de aan/uit bediening via de afstandsbediening is het ook mogelijk om een dimmer aan te sluiten op de elektrische heater. Zo kunt u het toestel op de gewenste stand zetten, op een zomeravond op 50%, maar op een kille herfstavond op 100%. Hiervoor gebruiken wij de Solamagic S1 dimmodule inbouw. Deze dimmer is aan te sluiten op alle elektrische terrasverwarmers met een halogeen lamp. De toestellen van Solamagic en Wardenaar met inbouwframe kunnen hierop aangesloten worden.

Gas terrasverwarming inbouwen

Het is ook mogelijk om een gasheater in het plafond te bouwen. Hiervoor is momenteel alleen de Alke gasheater 121 geschikt. Dit toestel is voorzien van een stevig RVS inbouwframe, waar gedacht is aan luchtaanvoer en een rookkanaal om hete lucht en verbrandingsgassen af te voeren.

Voorbereidingen

Een gasheater behoeft natuurlijk een gasleiding. Om het toestel aan te sluiten wordt er een aansluiting van 1/2" voorzien, waarop een gaskraantje wordt geplaatst. Met een flexibele gasslang wordt vervolgens het toestel aangesloten. Om onderhoud te kunnen plegen of om zeker te zijn dat een toestel niet aan kan tijdens een vakantie of iets dergelijks, is het verstandig om een toegangsluikje te voorzien. Via dit luikje kunt u de gastoevoer sluiten of onderhoud plegen aan het toestel. Bij een ingebouwde gasheater wordt ten alle tijden een elektrische ontsteking gebruikt. Hiervoor is naast de gasleiding ook een elektrische aansluiting nodig.

Om de heater aan/uit te kunnen zetten kan er gekozen worden voor een wandschakelaar of afstandsbediening. Vanuit de wandschakelaar zet u het toestel aan en, in het geval van een dimmer, het toestel op 100% of 50%. Dit zelfde kan ook aangestuurd worden met de draadloze set voor gasheaters.

Zoals eerder hierboven beschreven is het inbouwframe voorzien van een rookkanaal. Dit kanaal wordt aangesloten op een combi dakdoorvoer, zodat de warme lucht en verbrandingsgassen afgevoerd worden en verse lucht aangevoerd wordt voor een goede verbranding.

Veiligheid en het inbouwen van terrasverwarmers

Veiligheid is een erg belangrijk aspect. De terrasverwarmers genereren uiteraard warmte. De meeste warmte verlaat het toestel logischerwijs aan de voorzijde, maar het toestel zelf wordt ook heet. Hierdoor wordt de achterzijde en de lucht rondom het toestel ook warm. Om een toestel toch veilig in te kunnen bouwen is het inbouwframe ontwikkeld, afgestemd op het bijbehorende toestel. De frames zijn zo ontwikkeld dat het plafond en de ruimte in het plafond niet te warm worden.

Om de veiligheid te garanderen is het belangrijk om de handleiding strikt te volgen. Daarnaast is het verstandig om te zorgen voor ventilatie, zodat de warmte wordt afgevoerd. Daarnaast kan het verstandig zijn om brandwerend materiaal aan te brengen boven het toestel en aan de zijkanten van draagbalken.

Wat in ieder geval niet veilig is, is het zelf fabriceren van een inbouwframe of nis waarin het toestel komt. De inbouwframes die wij bieden zijn getest en veilig bevonden.

Advies over Terrasverwarming inbouwen in het plafond nodig?

Zoals hierboven blijkt, vergt inbouwen wat meer aandacht en voorbereiding dan een opbouw toestel. Laat u dan ook goed adviseren om tot het gewenste resultaat te komen. Onze adviseurs staan voor u klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem contact met ons op, of stuur ons wat meer informatie over het terras en ontvang een advies op maat. Uiteraard bent u ook van harte welkom in onze showroom om de toestellen te ervaren.

Of lees verder over de aandachtspunten voor het vinden van de juiste terrasverwarmer. Wij hebben de aandachtspunten voor u op een rijtje gezet.