Wat is een veilige afstand voor het plaatsen van een Terrasverwarmer aan de muur of het plafond? Het kiezen van de juiste terrasverwarmer kan een uitdagende taak zijn. Vooral als het gaat om het bepalen van de juiste afstand tussen de terrasverwarmer en het plafond of de muur. Dit staat los van ideale opstelling qua warmte bereik. Voor meer informatie hierover, lees de montagetips over de ideale montageplaats. En lees hoe optimaal profiteert van de warmte van uw terrasheater.

Dit artikel richt zich op de veiligheid. Bij het plaatsen van een terrasverwarmer aan een muur of plafond is het van cruciaal belang om rekening te houden met de juiste afstand tot het plafond en de muur om brandgevaar te voorkomen. In dit artikel bespreken we hoe u een veilige afstand kunt bepalen en waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste terrasverwarmer voor uw terras of overkapping.

Waarom is de afstand tot plafond of muur belangrijk?

De afstand tussen de terrasverwarmer en het plafond of de muur is van cruciaal belang bij het gebruik van een terrasverwarmer. Als de afstand te klein is, kan dit leiden tot oververhitting van de verwarmer, wat kan leiden tot een brandgevaarlijke situatie. Daarom is het belangrijk om de juiste afstand te weten voordat u de terrasverwarmer monteert.

Elektrische Terrasverwarmer afstand plafond en muur

Bij een elektrische heater zit er best wat belangrijk verschil in de ophangafstand. Dit verschilt per merk en het is daarom ook verstandig om hier vooraf genoeg informatie over te lezen of op te vragen. 

Een overkapping kan gemaakt worden van divers materiaal, denk hierbij aan hout of polycarbonaat. Maar uiteraard kan dit nog met veel meer materialen. Het is daardoor ook van belang dat een heater altijd veilig kan worden gemonteerd.

De ene heater kan namelijk direct met de beugel aan het plafond gemonteerd worden en de andere heeft meer afstand nodig tot het plafond door bijvoorbeeld het toepassen van een andere montagebeugel. 

Meer lezen over afstanden tot een bepaald materiaal? Kijk dan hier.

Waar en hoe een terrasverwarmer het beste kan worden opgehangen leest u op tips voor montage elektrische terrasverwarmer.

Afstanden Elektrische Terrasverwarmer per merk

Per merk elektrische heater is de afstand tot het plafond anders. Hieronder kunt u lezen wat deze afstanden zijn.

Solamagic

De heaters van Solamagic zijn voorzien van een montagebeugel. Met deze beugel mag de heater direct aan de wand of aan het plafond gemonteerd worden. Doordat deze heater een goede isolatie heeft, wordt dit niet heet aan de achterkant. 

Burda

Bij deze Burda Term heater wordt standaard een wandbeugel geleverd, dat betekent dat de heater met deze beugel enkel aan de wand mag. Voor deze heater is er echter wel een plafondbeugel verkrijgbaar, dit is een beugel van 20 cm, waardoor de heater voldoende afstand heeft tot het plafond. 

De Burda Relax Glass daarentegen heeft altijd een afstand nodig van 15 cm tot het plafond. Daarnaast is het bij deze heater zo dat de 1500 en de 1800 watt aan de wand en het plafond mogen en de 2200 watt enkel tegen de wand. 

Eurom

De isolatiewaarde van een Eurom terrasverwarmer is minder dan die van bijvoorbeeld een Solamagic of een Burda. Voor een Eurom terrasverwarmer is het van belang dat deze heater op een onbrandbare ondergrond hangt. De meeste heaters dienen minstens 30 cm afstand te hebben tot het plafond. Bij een tent of zeil dient dit 50 tot 100 cm te zijn. Raadpleeg voor de exacte afstanden per model altijd de handleidingen. Deze staan onderaan op de verschillende product pagina's.

Heatstrip

Een Heatstrip is voorzien van een goede isolatie, dus de heater wordt dan ook niet heet aan de achterkant. Dit betekent dat deze rechtstreeks met de bijgeleverde beugel aan de wand en het plafond gemonteerd mag worden.

Bromic

Ook de Bromic kan rechtstreeks met de bijgeleverde beugels aan de wand of het plafond. Doordat de heater goed geïsoleerd is, is dit veilig.

Let er wel altijd op dat een heater niet rechtstreeks op brandbaar materiaal straalt. Denk hierbij aan plastic of glas.

Gas Terrasverwarmer afstand plafond en muur

Gasheaters zijn een stuk krachtiger dan elektrische heaters en worden daardoor ook veel heter. Daarom is het dan ook van belang dat er goed rekening wordt gehouden met de veiligheid rondom een gasheater. In sommige gevallen is het namelijk nodig dat er een beschermplaat wordt toegepast. 

De beschermplaat is een bescherming tussen de heater en het plafond. Deze kan zowel aan de wand als aan het plafond gemonteerd worden.

Afstanden Gas Terrasverwarmer per merk

Per merk kan de afstand anders zijn. Hieronder staat precies beschreven wat de belangrijke afstand is van de heater tot het plafond. 

Alke

Wanneer er minder ruimte is dan 55 centimeter tussen bovenzijde heater en het plafond dient er een beschermplaat toegepast te worden. De beschermplaat is geschikt voor aan de wand of aan het plafond. 

Heatstrip

Bij de Heatstrip gas is zit standaard een beschermplaat. Deze zit namelijk al aan de heater vast. Dit zorgt dan ook altijd voor de bescherming van de heater tot het plafond.

Bromic

Bij de Bromic gasheater is een beschermplaat ook optioneel. Met de beschermplaat is het veilig om de heater op te hangen onder een overkapping en dichtbij het plafond. Zonder de beschermplaat dient de heater 110 cm van het plafond te hangen. Met de beschermplaat is dit nog maar 35 cm. 

SBM

De SBM gasheater kan ook onder een overkapping worden gemonteerd. Deze is heater is zo vormgegeven dat deze geen beschermplaat nodig heeft. De gasheater dient wel ten alle tijden 25 cm afstand te hebben tot het plafond. 

Vragen over Terrasverwarmer afstand plafond en muur?

Zoals u heeft kunnen lezen zijn er best wat verschillen in het veilig ophangen van een heater. Het is daarom ook verstandig om dit vooraf na te kijken of eventueel advies over op te vragen. Raadpleeg voor de exacte afstanden per model altijd de handleidingen. Deze staan onderaan op de verschillende product pagina's. Of neem contact op met onze product experts. Zij geven u graag een passend advies.