Elektriciteit is een belangrijk onderdeel van ons dagelijks leven. We gebruiken het om onze apparaten van stroom te voorzien, verlichting te creëren en zelfs om onze huizen te verwarmen. Maar heeft u zich ooit afgevraagd hoe elektriciteit precies werkt?

Er zijn drie belangrijke termen die we moeten begrijpen om de basisprincipes van elektriciteit te begrijpen: wattage, ampère en volt. Deze termen kunnen in het begin een beetje verwarrend lijken, maar maak u geen zorgen! In deze uitleg zullen we deze concepten op een eenvoudige manier bespreken. Laten we beginnen met het ontdekken van de fascinerende wereld van wattage, ampère en volt!

Hoe werkt het met wattage, ampère en volt? De vergelijking met water!

 • Wattage: Wattage is als de hoeveelheid water die door de buis stroomt. Het geeft aan hoeveel elektrische energie een apparaat gebruikt of produceert. Hoe hoger het wattage, hoe meer elektriciteit er wordt gebruikt of geproduceerd. Stel u voor dat je een lamp hebt met een wattage van 60 watt. Dit betekent dat de lamp 60 watt elektrische energie gebruikt om licht te produceren.
 • Ampère: Ampère is als de snelheid waarmee het water door de buis stroomt. Het geeft aan hoe snel de elektriciteit stroomt. Stel je voor dat je een apparaat hebt dat 5 ampère nodig heeft om te werken. Dit betekent dat de elektriciteit met een snelheid van 5 ampère door het apparaat stroomt. Als er te veel ampère door een apparaat stroomt, kan het oververhit raken en beschadigd raken.
 • Volt: Volt is als de druk van het water dat door de buis stroomt. Het geeft aan hoeveel "kracht" de elektriciteit heeft. Een stopcontact levert bijvoorbeeld meestal 230 volt. Dit betekent dat de elektriciteit die uit het stopcontact komt, een druk heeft van 230 volt. Apparaten zijn ontworpen om te werken met een bepaald voltage, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een apparaat aansluit op het juiste voltage.

Dus om het samen te vatten: wattage is als de hoeveelheid elektriciteit, ampère is als de snelheid van de elektriciteit en volt is als de druk van de elektriciteit. Het begrijpen van deze drie onderdelen kan u helpen om te begrijpen hoe elektriciteit werkt.

Wattage, ampère en volt, de formule!

Het vermogen is het voltage keer het aantal ampère, oftewel W = V x A. Dit is de hoeveel het energie die een apparaat verbruikt en dus hoe krachtig een apparaat is.

Sprekende voorbeelden ter verduidelijking

Hier volgen een aantal voorbeelden om de concepten van wattage, ampère en volt te verduidelijken:

 1. Stel je voor dat je een waterpomp hebt die 100 wattage gebruikt. Dit is vergelijkbaar met een elektrisch apparaat dat 100 watt elektriciteit gebruikt. Hoe hoger het wattage, hoe meer elektriciteit er wordt gebruikt. Het is als een krachtige pomp die veel water uit de grond kan halen.
 2. Laten we zeggen dat je een ventilator hebt die 2 ampère nodig heeft om te werken. Dit betekent dat de elektriciteit met een snelheid van 2 ampère door de ventilator stroomt. Het is als een rivier die met een gematigde snelheid door een smalle opening stroomt.
 3. Als je je telefoon oplaadt met een oplader die 5 volt levert, betekent dit dat de elektriciteit met een druk van 5 volt naar je telefoon stroomt. Het is als een zachte stroom van water uit een kraan.
 4. Stel je voor dat je een föhn hebt met een wattage van 1500 watt. Dit betekent dat de föhn 1500 watt elektriciteit gebruikt om warme lucht te produceren. Het is als een krachtige haardroger die veel energie nodig heeft om te werken.
 5. Als je een zaklamp hebt met een batterij van 1,5 volt, betekent dit dat de batterij een druk van 1,5 volt heeft. Het is als een zwak lichtje dat wordt gevoed door een kleine elektrische stroom.

Terrasverwarmers met verschillende wattages

Terrasverwarmer van 1500 watt, 2000 watt, 2500 watt en 6000 watt:

 • Een terrasverwarmer van 1500 watt: Deze terrasverwarmer gebruikt 1500 watt elektriciteit om warmte te produceren. Het is als een gemiddelde terrasverwarmer die je vaak in buitenruimtes ziet. Het kan een comfortabele warmte leveren voor een klein tot middelgroot gebied.
 • Een terrasverwarmer van 2000 watt: Deze terrasverwarmer gebruikt 2000 watt elektriciteit om warmte te genereren. Het is als een krachtigere terrasverwarmer die geschikt is voor grotere buitenruimtes of voor situaties waarin je extra warmte nodig hebt. Het kan een groter gebied verwarmen en een intensere warmte bieden.
 • Een terrasverwarmer van 2500 watt: Deze terrasverwarmer gebruikt 2500 watt elektriciteit om warmte te produceren. Het is als een zeer krachtige terrasverwarmer die in staat is om grote buitenruimtes te verwarmen. Het kan bijvoorbeeld handig zijn voor gebruik op een groot terras of in een ruime tuin.
 • Een terrasverwarmer van 6000 watt: Deze terrasverwarmer gebruikt 6000 watt elektriciteit om warmte te genereren. Het is als een extreem krachtige terrasverwarmer die in staat is om zeer grote buitenruimtes te verwarmen of zelfs professioneel gebruik te hebben. Het kan een intense en snelle warmte leveren, maar vereist ook een hoger elektrisch vermogen.

Onthoud dat hoe hoger het wattage van een terrasverwarmer is, hoe meer elektriciteit het verbruikt en hoe krachtiger de warmteproductie is. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de elektrische installatie voldoende capaciteit heeft om het gekozen wattage te ondersteunen en veilig te gebruiken.

Terrasheaters kopen bij Terrasheater.nl

Als u op zoek bent naar een manier om uw buitenruimte comfortabeler te maken tijdens de koudere maanden, is elektrische infrarood terrasverwarming een optie om te overwegen. Dus als u geïnteresseerd bent in het aanschaffen van een elektrische infrarood terrasverwarming, neem dan contact op met ons. En kom meer te weten over de verschillende modellen en krijg advies te vragen over welke het beste bij uw specifieke behoeften past. 

Bij ons kunt u als particulier en zakelijke klant terecht. Bij het monteren van een terrasheater is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden. Wij zijn dé specialist op het gebied van terrasheaters en kijken dan ook graag met u mee. Wij zorgen voor een passend en eerlijk advies. Een bestelling plaatsen? Deze wordt altijd gratis bezorgd binnen Nederland en België. 

Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan onze showroom. Hier zijn verschillende modellen terug te vinden. Hier bent u van harte welkom voor een passend advies. Met een bezoek aan de showroom is het mogelijk de toestellen te kunnen bekijken en de warmte hiervan te kunnen ervaren.

Komt u er niet uit of heeft u vragen? Neem dan contact op met onze specialisten: 0413 - 724992. De experts van Terrasheater.nl kijken en denken graag met u mee.