De omvalbeveiliging op een patioheater is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de heater. Dit omdat het onderdeel voor de veiligheid van de omgeving rondom een terrasheater zorgt. Maar hoe werkt zo'n beveiliging nu eigenlijk? In dit artikel vertellen we over de functie en werking, en leggen we uit hoe te vervangen.

Wat is een omvalbeveiliging?

Een omvalbeveiliging is een extra stukje beveiliging dat is ingebouwd in een patioheater. De beveiliging bestaat uit een kastje waar een balletje in verwerkt zit. Dit kastje zit vaak vast aan het thermokoppel dat in de heater zit.

Omvalbeveiliging

Hoe werkt een omvalbeveiliging?

In de regel doet een omvalbeveiliging helemaal niets. Althans, op het moment dat de heater brandt en op zijn plek staat zal er niets gebeuren met deze beveiliging. De beveiliging gaat pas werken op het moment dat het dreigt mis te gaan. Het balletje dat in het kastje zit, gaat rollen op het moment dat de heater omvalt of als deze schuin staat. Wanneer het balletje van de originele plek rolt, wordt de beveiliging ingeschakeld en valt het toestel direct uit. Hiermee voorkomt deze beveiliging dat de heater blijft branden en er een onveilige situatie ontstaat.

Omvalbeveiliging vervangen

Een defecte omvalbeveiliging is te herkennen aan de volgende symptomen: u kunt de patioheater wel ontsteken, maar zodra u de knop los laat, valt de heater direct uit. Er kunnen in dat geval meerdere onderdelen het probleem zijn. Om de omvalbeveiliging uit te sluiten kunt u allereerst proberen met het toestel te schudden. Het kan namelijk zijn dat het balletje van zijn plek is gerold en dat u de heater daardoor niet meer aan krijgt. Door wat met de terrasheater te schudden kunt u het balletje weer op de goede plek krijgen. Biedt dit niet de oplossing, dan is het raadzaam om onderdelen te vervangen. In de regel vervangen we eerst het thermokoppel, daar deze voor de meeste problemen zorgt.

Wanneer ook dit geen effect heeft, kunt u ervoor kiezen om het gehele thermokoppel met omvalbeveiliging te vervangen. De beveiligingen zijn ook los verkrijgbaar.

Heeft u vragen over het vervangen van een thermokoppel of omvalbeveiliging? Neem dan contact met ons op.