Het is een fijne luxe als een terrasheater aangestuurd kan worden vanuit de luie stoel. Een groot deel van de terrasheaters worden niet standaard voorzien van een afstandsbediening. Dit is vaak een optie op de toestellen. Het draadloos aansturen van terrasverwarming kan op verschillende manieren, van een simpele tussenstekker tot een complete aansluiting op een domotica systeem. Hieronder zullen verschillende methodes besproken worden om uw terrasheater aan te sturen.

Ingebouwde dimmer of schakelaar

De makkelijkste manier om een infraroodheater te bedienen met een afstandsbediening is natuurlijk door er een te kiezen die standaard al voorzien is van deze functies.
Een aantal toestellen in ons assortiment heeft een aan/uit ontvanger of een dimmer. De een dimt traploos via een smartphone, de andere zijn voorzien van een standendimmer.
Verdere uitleg behoeft deze categorie niet. De toestellen die standaard uitgerust zijn met een afstandsbediening zijn:

Externe dimmodule

Met een externe dimmodule kunnen alle heaters gedimd worden, ongeacht het merk dat men heeft. Bijvoorbeeld het merk Solamagic produceert twee externe dimmodules, een voor traploos dimmen tot 2000 Watt en een dimmer met 3 standen, welke 3000 Watt kan schakelen. Deze kunnen met de afstandsbediening van Solamagic worden aangestuurd. Daarnaast is de S1 dimmodule, met een verloopkabeltje, aan te sluiten op iedere willekeurige heater. Het voordeel van deze Solamagic dimmodule is dat deze niet in het zicht hoeft te zitten. De afstandsbediening en dimmodule communiceren namelijk via radiofrequenties (433,92 MHz), waardoor ze elkaar niet hoeven te "zien".

Naast de dimmodules van Solamagic is het ook mogelijk om uw Somfy afstandsbediening te gebruiken om, naast de zonnewering of shutters, ook uw terrasverwarming te schakelen. Hiervoor hebben wij een externe 3000 Watt dimmer. Door dit vermogen is het mogelijk om twee lichtere heaters (1400 of 1500 Watt)of één 2000 Watt heater te dimmen.

Schakelactor

Aangezien dimmen lang niet altijd nodig is, bijvoorbeeld doordat de toestellen te hoog hangen bieden schakelactoren een prachtige uitkomst. Deze kleine platte ontvangers zorgen ervoor dat uw heater inschakel op het moment dat u op de knop van de afstandsbediening drukt. Het mooiste van deze actoren is dat deze dingen zo plat en klein zijn, dat ze achter het schakelmateriaal in een inbouwdoos passen. Hierdoor ziet u er dus helemaal niks van! Onze schakelactoren werken stand-alone. Dit wil zeggen dat ze alleen een afstandsbediening nodig hebben om te communiceren. Natuurlijk is het ook mogelijk om uw domotica-systeem te gebruiken om de heaters aan/uit te zetten. Hiervoor heeft u enkel een 16A schakelactor nodig.

Wij bieden kant en klare schakelsets, waarin reeds een schakelactor is ingebouwd. Doordat de set voorzien is van een stopcontact, kunt u eenvoudig het toestel hierop aansluiten.

Dimmen met domotica

Een veel gestelde vraag die wij krijgen is of het mogelijk is om met een domotica systeem de heaters te dimmen. Ja, dit kan! Helaas zijn de meeste dimmers die verkrijgbaar zijn in een domoticapakket niet toereikend, aangezien deze tot 500 Watt dimmen. Een infrarood heater heeft al snel een vermogen van 2000 Watt, een wattage wat dus vrijwel geen een domotica dimmodule aan kan.

Met een 0-10 Volts dimmer is het wel mogelijk om een domotica signaal om te zetten naar een dimmer voor grote wattages. Hiervoor hebben wij de Infresco 0-10 Volt dimmer, die een vermogen van 4000 Watt kan dimmen. U stuurt een signaal via uw smartphone, afstandsbediening, etc, naar een actor die vervolgens een signaal doorgeeft aan de dimmer. De Infresco kan ook bedient worden met een potmeter in de muur.

Niet aan te raden: Klik aan, klik uit

Niets ten nadele van de producten van Klik aan, Klik uit. In tegenstelling zelfs, door de eenvoud van Klik aan, Klik uit is dit domotica systeem voor iedereen geschikt, zonder technische kennis te hebben of een enorme investering te doen. Voor het aansturen van terrasheaters vinden wij dat in de eenvoud van Klik aan, Klik uit ook een gevaar dreigt. Door de veel gebruikte radiofrequentie ontstaat er namelijk de mogelijkheid dat uw buurman de schakelaar van uw terrasheater per ongeluk bediend en deze aan zet. Op zich geen probleem, totdat u op een dag niet thuis bent en er wellicht een brandgevaar dreigt. Maak daarom geen gebruik van Klik aan, Klik uit voor deze doeleinde, maar laat u adviseren over een veiliger protocol.