Domotica is het automatiseren van processen in huis. Denk bijvoorbeeld aan het aansturen van verwarming, verlichting of gordijnen vanaf uw smartphone. Met een domoticasysteem kunt u ook de terrasverwarming schakelen of zelfs dimmen vanuit uw luie stoel. Zowel binnen- als buitenshuis heeft u controle over de terrasverwarming. Enkele systemen bieden daarbij de mogelijkheid om het verbruik van terrasheaters bij te houden, zodat u inzicht krijgt in de kosten van uw terrasverwarming.

Domotica voor elektrische terrasheaters

Met behulp van domotica is uw elektrische terrasverwarming aan en uit te schakelen. Voor het schakelen van een elektrische heater heeft u een schakelactor nodig, welke het juiste amperage kan schakelen. Het benodigde amperage hangt af van het vermogen van uw terrasverwarmer.

Solamagic S1 met domotica dimmer.

Solamagic S1 met domotica dimmer.

Dimmen elektrische terrasverwarming

Wanneer u de heater naast schakelen ook wilt kunnen dimmen, kunt u gebruik maken van de Infresco Domotica dimmer. Deze dimmer kan maximaal 4 kW dimmen en kan bij de juiste voeding dus twee toestellen van 2000 Watt dimmen. Middels een 0-10 Volt signaal wordt de heater gedimd. Vrijwel ieder domotica systeem kent een 0-10 Volt sturing, welke het signaal vanuit het domotica-systeem doorzet naar de dimmer. Meestal fungeert een 0-10 Volt dimmer ook als schakelaar.

De nieuwe dimmers van Solamagic, welke geschikt zijn voor de Solamagic S1 en S3, kunnen direct aangestuurd worden met een 0-10 Volt signaal. Net als de "normale" S1/S3 dimmer, heeft deze domotica-dimmer dezelfde contouren als de terrasheater. Dit geeft een netjes afgewerkt geheel, zonder externe kastje, dimmers of filters. Zoekt u dus kwalitatieve en warme terrasverwarmer met mooie, eenvoudige dimmer, dan is de Solamagic S1 of S3 een prima keuze.

Bij een donkerstraler is het alleen mogelijk om een toestel aan of uit te schakelen: dimmen is dan geen mogelijkheid.

Domotica voor gas terrasverwarming

Ook terrasverwarming op gas is regelbaar met domotica-systemen. Hierbij wordt alleen gebruik gemaakt van schakelactoren. Deze zorgen ervoor dat de elektrische ontsteking van de gasheater onder spanning staat, waardoor het gas wordt ontstoken. Door het uitschakelen van de actor, zal de gastoevoer gesloten worden en de heater stoppen met branden.

Een gasheater is niet dimbaar zoals een elektrische heater, maar kan wel geschakeld worden in twee standen (50% en 100%). Dit gebeurt middels een magneetklep en vereist ook een schakelactor voor aansturing vanuit een domotica-systeem.

Advies bij domotica

Niet ieder toestel is op dezelfde manier te dimmen of schakelen. Bij terrasheater.nl hebben we verstand van het configureren van domotica voor elektrische of gas terrasverwarming. Neem contact met ons op en we vertellen u precies uit wat u nodig heeft.