Gasheaters werken op brandbaar aardgas, butaan of propaangas. Door de verbranding en dit brandbare gas is het belangrijk om een aantal veiligheidsregels in acht te nemen.

Montage hoogte
Het is belangrijk om de gasheaters buiten handbereik te houden. Hang de terrasverwarmer zo hoog, dan niemand de heater onbedoeld kan aanraken. De afstand tussen de heater en het plafond dienen volgens de handleiding te zijn.

Afstand
Bij iedere heater is het belangrijk om voldoende afstand te houden tussen het branderbed en objecten. Daarnaast moet boven, naast en onder het toestel voldoende ruimte zijn voor ventilatie en afkoeling. Zo mag er niks geplaatst worden op een meter afstand in het stralingsgebied van een Alke heater. Let goed op deuren die open slaan richting de heater. Het komt vaak voor dat een heater boven een deur wordt geplaatst, maar dat men geen rekening houdt met de momenten dat de deur open blijft staan. De bovenkant van de deur komt dan erg dicht bij de heater en kan oververhit raken.

Ventilatie
Zorg voor voldoende ventilatie om zuurstof tekort of vergiftiging door de verbrandingsgassen te voorkomen. Voldoende ventilatie is hiervoor noodzakelijk. Een gasheater is daardoor absoluut niet geschikt om in een afgesloten ruimte te gebruiken. Minimaal 25% van het wandoppervlakte dient open te zijn om dergelijke situaties te voorkomen. Een gasheater mag dus wel gebruikt worden in bijvoorbeeld een overkapping met 3 muren of een kapschuur, maar niet in een dichte garage of loods.

Gaskraan op leiding
Om de gastoevoer volledig te kunnen afsluiten dient er aan het eind van de vaste gasleiding een handkraan te zitten. Deze kan gebruikt worden als de gasheater buiten gebruik is of een defect heeft.

Controle van gasslang en gasfles
Voor het aansluiten van de gasheater op de vaste gasleiding of gasfles wordt een flexibele gasslang gebruikt. Deze slang is vaak van rubber. Ieder jaar dient de slang gecontroleerd te worden op beschadigingen, uitdroging en andere imperfecties. Ditzelfde geldt voor de gasfles. Is deze niet meer gekeurd, roestig of beschadigd, gebruik deze fles dan niet meer.

De flexibele slang dient ten alle tijden achter de gasheater te lopen. Komt deze slang in het stralingsgebied van de heater dan ontstaan er een zeer gevaarlijke situatie. De gasslang van Schwank is voorzien van een thermische sper, welke bij oververhitting "dicht smelt" en zo voorkomt dat er ongewenst gas ontsnapt.

Gebruik de juiste gassoort en druk
Een gasheater is gemaakt voor een bepaald soort gas (butaan/propaan of aardgas) en de daarbij behorende gasdruk. Wanneer niet de juiste gassoort gebruikt wordt zal het toestel niet goed verbranden. Dit zorgt voor roetvorming, maar kan er ook voorzorgen dat er een steekvlam ontstaat. Dit laatste gebeurt ook wanneer er een te hoge druk op het toestel staat.

Uit bij incorrecte verbranding
Wanneer het toestel niet 100% brandt, schakel het toestel dan uit en zet de gaskraan dicht. Wanneer bijvoorbeeld een onderdeel versleten is, kan dit zorgen voor verkeerde verbranding.
Neem eerst contact op alvorens u het toestel weer in gebruik neemt.

Juiste gas
De onderdelen van de gasheater zijn afgestemd op het gas waarop de heater moet branden. Propaan staat meestal onder een druk van 50 mbar, aardgas onder 25 of 20 mbar. Wordt het verkeerde gas gebruikt, dan kunnen er zich vervelende situatie voordoen. Wordt propaangas gebruikt op een aardgas toestel, dan wordt het gas met een te hoge druk door het toestel geperst. Het gas zal buiten het branderbed gaan branden, met alle gevolgen van dien.

Draadloos aansturen
Gasheaters zijn draadloos in en uit te schakelen middels een afstandsbediening. Gebruik hiervoor enkel systemen die werken op 868 Hz. Deze frequentie is een veilig frequentie. Een systeem als Klik aan - Klik uit (KaKu) is niet geschikt voor gas terrasverwarming. Dit systeem gebruikt namelijk een lagere, veel gebruikte frequentie. Zo kan het voor komen dat uw buurman met zijn KaKu afstandsbediening uw gasheater inschakelt als u op vakantie bent. Dit is natuurlijk een situatie die niet gewenst is.

Een gasheater is een zeer prettige toevoeging aan uw terras, overkapping over serre. Echter zijn er een aantal regels die horen bij het gebruik van gasheaters.
Worden deze regels gevolgd, dan kunt u volop genieten van uw terrasheater.

Laat u vooral niet afschrikken door deze regels. De meeste spreken voor zich en worden automatisch al gevolgd. Wilt u meer informatie over de veiligheid bij gasheaters? Neem dan gerust op contact met ons op om u te laten informeren.