Voor vragen en advies bel
Contact via Whatsapp
Whatsapp

Elektrische terrasverwarming

Met een elektrische terrasverwarming kan op een zeer efficiënte en veilige manier verwarmd worden. De terrasstralers zijn op allerlei manieren inzetbaar. Zo kunt u ze uiteraard gewoon aan de muur bevestigen, inbouwen, op een steun zetten of bijvoorbeeld onder uw parasol monteren.

Wat zijn de belangrijkste voordelen?

 • Directe warmte: 90% van de warmte is binnen 1 seconde beschikbaar
 • Doelgericht: de warmte kan door reflectoren net zoals licht in elke gewenste richting worden gericht
 • Veelzijdig: zelfs aparte gedeeltes kunnen effectief worden verwarmd - binnen en buiten
 • Individueel: door middel van een optionele dimmer instelbaar van 0 - 100 %
 • Betrouwbaar: minimale levensduur van de lampen is 5000 uur, ook bij constant in- en uitschakelen
 • Veilig: schokbestendig door het gebruik van kwartslampen
 • Milieuvriendelijk: geen vorming van emissies en geen zuurstofverbruik
 • Schoon: geen vervuiling door lucht- of stof verplaatsing
 • Compact: kleine afmetingen, lichtgewicht en eenvoudig te monteren

Het vermogen

Een belangrijk aandachtspunt bij elektrische terrasverwarming is het beschikbare elektrische vermogen. Bij een particulier terras volstaat doorgaans één of twee groepen van 16 ampère. Afhankelijk van het te verwarmen oppervlak kan dat bij bijvoorbeeld een horecagelegenheid echter oplopen.

Het vereiste vermogen van elektrische terrasverwarming is tevens een belangrijk aandachtspunt. Dit vermogen hangt sterk af van de situatie. Hierin speelt de ophang hoogte van de terrasverwarmers een rol, alsmede de mate van beschutting. Elk terras is maatwerk, al zijn er een aantal basisregels.

Te beginnen met de ophanghoogte. Hiervoor hanteren we doorgaans het volgende:

 • 1400 tot 1500 Watt, ophangen op ongeveer 2,10 meter vanaf de vloer gemeten
 • 2000 Watt, ophangen op ongeveer 2,50 meter vanaf de vloer gemeten
 • 3000 Watt en meer, ophangen op ongeveer 2,70 tot 3,00 meter vanaf de vloer gemeten

Dit is uiteraard ook anders te berekenen. Wanneer u een minimale of maximale hoogte heeft waar u aan gebonden bent dan kunt u het bijbehorende wattage kiezen.

Hoeveel terrasstralers heb ik nodig?

Uiteraard is elke situatie uniek en is dit is nooit helemaal exact aan te geven maar er zijn wel algemene vuistregels.

 • Gesloten ruimte (serre) 175 W per M2
 • Een absoluut beschut terras 250 W per M2
 • Een normaal beschut terras 300 W per M2
 • Een matig winderig terras 350W per M2

Enkele praktijkvoorbeelden:

Bij het gebruik van meerdere stralers is het raadzaam om deze niet te ver uit elkaar te plaatsen. Doordat het infrarood licht elkaar overlapt zal er extra warmte gegenereerd worden. Mocht u niet helemaal zeker zijn van uw zaak dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Kan ik de heaters zomaar op mijn stroomnet aansluiten?

Over het algemeen kunnen terrasstralers tot 2000 Watt zonder enige moeite aangesloten worden op het stroomnet. Mocht u meerdere heaters op gaan hangen dan wordt het een iets ander verhaal. Bij een standaard huis installatie kunt u tot maximaal 3600 Watt aan vermogen gebruiken per groep. Komt u hierboven, dan zult u de stroom dus over twee of meer groepen moeten verdelen.

Hoeveel verbruikt een terrasverwarmer en wat kost dit?

Wij gaan bij deze berekening uit van de Kilowatt uur (kWh) prijs van Nuon Enkeltarief voor particulieren zoals die in augustus 2016 op hun website vermeld staat. 1 kWh bij Essent kost € 0,1967. Wanneer u een terrasverwarming heeft van 2000 Watt dan staat dit gelijk aan 2 kilowatt. Stel dat u de terrasheater een uur aanzet verbruikt u dus 2 kilowatt in een uur.

De kosten zullen dan zijn: 2 (kilowatt) X € 0,1967 (kosten per kWh) = € 0,39 per uur (energie prijzen kunnen per regio verschillen).

Welk type?

Welk type u kiest is sterk afhankelijk van de situatie waarin u de straler gaat monteren. Groot oppervlak of klein oppervlak, beschut of open situatie, hoog of lage bevestiging mogelijkheid. Vragen welke u zichzelf voor de aanschaf van een dergelijk apparaat dient te stellen. Voor hulp hierbij kunt u uiteraard gebruik maken van onze handige keuzehulp of naar ons bellen. Wij helpen u graag verder.

Terrasverwarmers zonder lichtuitstoot

Soms heeft u de behoefte aan een terrasverwarmer waar géén lichte gloed van afkomt zoals bij de meeste korte golf infrarood stralers, bijvoorbeeld wanneer u gebruik maakt van sfeerverlichting of spotjes. Ook deze heatstrips hebben wij in de collectie. De infrarood heaters werken met een andere technologie en geven geen licht af.

Brandgevaar?

Omdat er geen ontbranding plaats vind is een elektrische korte golf straler veiliger dan een terrasheater op gas. Wel moet men er rekening me houden dat de behuizing soms warm zal worden als de straler langdurig aan staat. Het is dus wel raadzaam om de behuizing en de directe straling warmte van de lamp niet te dicht bij brandbare artikelen te monteren. Bij twijfel kunt u contact met ons opnemen.

Piekspanning

Soms kan het gebeuren dat bij het inschakelen van de terrasverwarming de stop eruit springt. Dit komt doordat een korte golf zogenoemd piek stroom vragen. Voor dit probleem hebben we ook een oplossing, de zogenoemde piekspanningbeveiligers.

Kun je een heater dimmen?

Op elektrische heaters zit standaard zelden een dimmer. Deze kunt u wel los bij ons aanschaffen; bekijk hier alle dimmers en schakelaars. Alle elektrische heaters die wij verkopen kunnen op deze dimmers aangesloten worden. Patioheaters op gas zijn standaard vrijwel altijd traploos te dimmen met een draaiknop.

Bij veel elektrische heaters staat een IP-waarde vermeld. Wat betekent deze?

Elk verwarmingsapparaat heeft tijdens keuringen een zogenaamde IP-waarde toegekend gekregen. IP waarden zijn erg belangrijk bij het uitkiezen van een terrasheater naar uw keuze, zowel voor de particuliere als de zakelijke klant. De letters IP staan voor ‘Ingress Protection’. De waarden bieden de mogelijkheid een eenvoudige en eenduidige indicatie te geven voor de graad van bescherming tegen binnendringen van voorwerpen en water op een elektrisch toestel.

Het eerste getal is de beschermingsgraad tegen indringen van voorwerpen, het tweede de beschermingsgraad tegen vocht. Voorbeeld: een apparaat met de aanduiding IP 54 is een stofbestendig en spatdicht toestel.

In onderstaande tabel vindt u de ontleding van deze waarden en wat voor u van belang is bij uw aankoop.

Eerste nummer:  bescherming tegen voorwerpen Toelichting Tweede nummer: bescherming tegen vocht Toelichting
0 Geen Bescherming 0 Geen Bescherming
1 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 50 mm (bv bij perongeluk aanraken met de hand). 1 Beschermd tegen verticaal vallende water druppels.
2 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 12 mm 2 Beschermd tegen spetters die vanuit een maximaale hoek van 15 graden vallen.
3 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 2.5 mm (bv gereedschappen en draden). 3 Beschermd tegen spetters die vanuit een maximaale hoek van 60 graden vallen.
4 Beschermd tegen vaste voorwerpen groter dan 1 mm (bv gereedschappen en kleine draadjes). 4 Beschermd tegen spetters van alle kanten.
5 Beschermd tegen stof (minimaal binnendringen). 5 Beschermd tegen kleine stralen water van alle kanten.
6 Compleet beschermd tegen stof. 6 Beschermd tegen de effecten van sterke stralen water. Bv voor gebruik op boten en schepen.
    7 Beschermd tegen effecten van tijdelijk onderdompelen tussen de 15 cm en 1 m, gedurende 30 minuten.
    8 Beschermd tegen lange periodes onder water, onder druk.