Vaak vragen klanten "wat is infrarood?" wanneer zij onderzoek doen naar infrarood terrasverwarmers. Daarom geven we graag wat meer informatie over wat infrarood straling is, wat voor soorten infrarood heaters er zijn, en wat de voor- en nadelen zijn van infrarood terrasverwarming.

Infrarood: een breed begrip

Infrarood is een straling, die we met het menselijk oog niet kunnen zien. Infrarood zit aan het eind van het lichtspectrum (infra is Latijns voor onder of achter) en bevat geen enkele vorm van UV. Infraroodstraling is een natuurlijke vorm van straling. De straling, die wij van de zon ontvangen, bestaat namelijk voor 50% uit infraroodstraling. Infrarood heeft golflengten, die variëren van ongeveer 780 nanometer (nm) tot 1 micrometer (µm). Infraroodstraling zit dus tussen het rode licht en de microgolven.

Infraroodstraling is te verdelen in drie groepen:

  1. Korte golf (IR-A): 780 nm - 1.400 nm
  2. Middengolf (IR-B): 1.400 nm - 3.000 nm
  3. Lange golf (IR-C): 3.000 nm - 1.000.000 nm
Visuele uitleg infrarood.
Visuele uitleg infrarood.

Andere golflengte, ander soort warmte

De verschillende golflengtes hebben verschillende warmteprincipes. Korte golven geven stralingswarmte, middengolven geven zowel stralings- als convectiewarmte en lange golven geven enkel convectiewarmte.

Stralingswarmte

Stralingswarmte is dezelfde warmte als die wij voelen van de zon. Ook al vriest het buiten, toch kan het aangenaam zijn in de zon. Dit wordt dus veroorzaakt door de stralingswarmte. Een groot voordeel van stralingswarmte is dat alle oppervlaktes, die straling ontvangen, warm worden. Het nadeel daarvan is dat, als je net buiten het stralingsgebied komt, het meteen koud is. Stralingswarmte heeft geen hinder van wind of een lage luchttemperatuur. Daarom ervaren we op een koud en winderig terras toch een aangename warmte van infraroodheaters.

Werking van stralingswarmte
De zon verspreidt korte golf straling. Ook al is de luchttemperatuur onder nul, toch kan de gevoelstemperatuur aangenaam zijn door de straling van de zon (of heaters).

Convectiewarmte

Convectiewarmte wordt doorgegeven via de lucht. De warmtebron verwarmt de lucht, die vervolgens de warmte weer transporteert naar de directe omgeving, naar ons. Een radiator werkt ook op dit principe. Convectiewarmte is zeer geschikt voor gesloten ruimtes. De complete ruimte zal aangenaam aanvoelen. Het nadeel van convectiewarmte is het vervliegen bij wind of tocht. Doordat de warmte niet door de lucht heen straalt, maar deze opwarmt, kan de warmte bij verwaaien. Dit verklaart waarom sommige heaters (met stralingswarmte) beter lijken te werken dan andere (met convectiewarmte).

Verschillende infraroodstralers

De prestatie van een elektrische terrasheater is dus afhankelijk van de straling die het toestel uitstoot. De ultieme terrasheater straalt enkel korte golven uit. Hierdoor is het stralingsbereik groot en gaat er geen warmte verloren aan convectie of licht. Helaas is de technologie nog niet zover. Om de verschillen tussen onze toestellen duidelijk in kaart te brengen, hebben we een vergelijkingsschema gemaakt van de Solamagic S1, Eurom TH2003 en een normale CV-radiator.

Vergelijking van verschillende warmtebronnen
Vergelijking van verschillende warmtebronnen

Is een kwarts heater ook een infraroodheater?

De meeste elektrische heaters zijn voorzien van halogeenlampen. Deze lampen geven de meeste stralingswarmte. Ook een kwartslamp straalt infrarood uit. Het enige verschil met een zogenaamde infraroodstraler is de mate van kortegolfstraling (IR-A). Fabrikanten noemen een terrasverwarmer met een halogeenlamp vaak "infraroodstraler". Dit wil niet zeggen dat een heater met kwartslamp geen infraroodheater is: Een kwartslamp straalt meer middengolven uit, waardoor het aandeel stralingswarmte wel lager is dan bij een halogeenlamp.

Terrasheater zonder licht of met weinig licht

Terrasverwarmers met minder, weinig of geen licht zijn er verdeeld over de verschillende groepen infrarroodstralers. Binnen de korte golf is er een LowGlare varinate. En binnen de middellange golf en lange golf stralers zijn er de in de de zogenaamde donkerstralers. Lees meer over de terrasverwarmers die minder tot geen licht uitstralen.

Hoe vind ik de beste infrarood terrasverwarmer?

Het vinden van de juist infrarood terrasverwarmer kan een hele zoektocht zijn. Wij hebben de aandachtspunten voor het vinden van de juiste terrasverwarmer voor u op een rijtje gezet.

Vragen over infrarood terrasverwamers?

Heeft u vragen over infrarood terrasverwarmers of wilt u infrarood terrasverwarmers ervaren. Neem vrijblijvend contact met ons op of bezoek onze showroom. Wij helpen u graag verder.