Patioheaters zijn door hun gebruiksgemak en mobiliteit uitermate geschikt als verwarming bij een tuinfeestje of barbeque. Maar dan net op het moment dat het nodig is: uw patioheater werkt niet meer. Het apparaat gaat niet aan of wil niet blijven branden. Terrasheater.nl geeft u de 5 meest voorkomende oorzaken, met tips om het probleem zelf op te lossen.

Enders Cosystand Wood
Enders Cosystand Wood

1. Onvoldoende gas

Vanzelfsprekend is er gas nodig om een patioheater te laten branden. Zonder gas zal de heater het nooit gaan doen. Ook als er nog een klein beetje gas in de fles zit, kan dit te weinig zijn om de patioheater goed te laten branden: de gasdruk is dan namelijk te laag.

Ga na of de gasfles voldoende vol is. Als u de fles van tevoren weegt, kunt u door opnieuw te wegen, bepalen hoeveel gas de fles nog bevat. U kunt de gasfles ook vervangen door een vol exemplaar.

2. Patioheater brandt niet, zelfs geen waakvlam

Wanneer de waakvlam niet brandt, kan het zijn dat de gastoevoer verstopt zit. Stof, roest of zelfs een spinnetje kan al voldoende zijn om de toevoer te doen verstoppen.

Controleer als eerste of de gaskraan van de gasfles open staat. Daarna kunt u één voor één de gasslang, de gasleiding en regelknop doorblazen met perslucht (van een compressor). Zo weet u zeker dat alle leidingen schoon zijn en dus gas doorlaten.

Alternatief voor gas Elektrisch uw terras verwarmen_terrasheater.nl

3. De waakvlam brandt, maar valt uit bij vol vermogen

Het komt voor dat de waakvlam wel te ontsteken is, maar dat de heater uitvalt zodra u de knop wilt doordraaien naar vol vermogen.

Voordat u de het gas geheel opendraait, dient u de knop ongeveer 20 seconden ingedrukt te houden. Deze tijd is nodig om het thermokoppel (beveiliging) de kans te geven om op te warmen. Het thermokoppel zal ervoor zorgen dat de gastoevoer open blijft, zolang er een verbranding plaats vindt. Mocht de patioheater uitwaaien, dan zal het thermokoppel ervoor zorgen dat er geen onverbrand gas meer stroomt.

Als de waakvlam dooft, nadat u de knop loslaat om door te kunnen draaien, dan kan het thermokoppel kapot zijn, of de omvalbeveiliging ingeschakeld zijn. De omvalbeveiliging bestaat uit een balletje in een bakje. Wanneer het balletje van zijn originele plaats rolt, wordt de beveiliging ingeschakeld en valt het toestel uit. Het balletje gaat rollen, zodra de heater omvalt of schuin staat.

Wanneer het thermokoppel kapot is, moet deze vervangen worden. Wij kunnen voor al onze patioheaters nieuwe thermokoppels leveren. Neem hiervoor contact met ons op, of vind de juiste thermokoppel hier. Tijdens verplaatsen van de heater kan de omvalbeveiliging ook onbewust worden ingeschakeld. Dit is te verhelpen door te schudden met het toestel, zodat het balletje weer op zijn plaats rolt.

Alternatief gas
Elektrische Parasol Terrasverwarming_terrasheater.nl

4. De ontsteking vonkt niet

De meeste patioheater zijn uitgevoerd met een piëzo-ontsteking. Wanneer u de knop indrukt, geeft deze één vonk. Luxere modellen zijn uitgevoerd met een elektrische ontsteking op batterij. Als de bougie niet werkt, kan deze te ver of juist te dicht op de brander staan. Als de bougie te ver van de brander staat, wordt er niet genoeg spanning opgewekt om de vonk te laten overspringen. Als de bougie te dicht of zelfs tegen de brander aan staat, zal de vonk wel over springen, maar niet langs het gas. Hierdoor zal het gas niet ontsteken. De bougie moet ongeveer op 3-4 mm afstand van de brander staan voor een goede ontsteking.

Een elektrische ontsteking geeft een te zwakke vonk als de batterij leegraakt. Wanneer u de knop indrukt moet u een vlot doorlopend getik horen. Als dit tikken langzamer wordt, is de batterij aan vervanging toe.

Wanneer de bougie te ver open staat of juist te ver dicht, dan kunt u de pen van de bougie voorzichtig wat verbuigen tot deze op de juiste afstand staat.

Alternatief gas
Vrijstaande Elektrische  Terrasverwarming_terrasheater.nl
De afstand tussen bougie en brander dient ongeveer 3-4 mm te zijn.
De afstand tussen bougie en brander dient ongeveer 3-4 mm te zijn.

5. De heater brandt maar aan één kant

De brander van een patioheater bestaat uit een schijf met rondom gaatjes. Het lijkt eigenlijk op een grote brander van een gasfornuis. In de brander zit vaak een gaas om er zo voor te zorgen dat het gas gelijkmatig uit de brander stroomt en de heater dus rondom even warm wordt. Als een patioheater gebruikt wordt ontstaat er roetaanslag, zeker als het toestel vaak op het laagste vermogen staat.

Door perslucht door ieder gaatje van de brander te blazen, verwijderd u deze roetaanslag en zal de heater weer gelijkmatig gaan branden.

Het is hoe dan ook raadzaam om de patioheater een aantal dagen van tevoren nog eens te testen. Zo weet u zeker dat u geen problemen ontdekt op de dag dat u deze wilt gebruiken.

Patioheater werkt niet meer en nog geen oplossing!

Werkt uw patioheater nog steeds niet? Komt u er niet uit, heeft u vragen of bent u op zoek naar een alternatief? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze specialisten: 0413 - 724992. Wij kijken en denken graag met u mee.