Waar en hoe kan een heater het beste opgehangen worden? Dit is een vaak gestelde vraag. Bij verkeerde installatie of straling vanuit de verkeerde richting, kan het zomaar zijn dat de warmte niet als voldoende wordt ervaren. Bij terrasverwarming op gas speelt de veiligheid daarnaast een grote rol in de montage van de terrasheaters.

Ophanghoogte

De beschermplaat van Alke fungeert hier als hitteschild.

De beschermplaat van Alke fungeert hier als hitteschild.

Bij gasheaters vindt er uiteraard verbranding plaats. Het is dan ook belangrijk om de keramische stenen, daar waar de verbranding daadwerkelijk plaats vindt, buiten handbereik te houden. Een minimale ophanghoogte van 2 meter is hiervoor voldoende volgens de Europese normen. Uiteraard moet u zelf goed bedenken waar de heater komt te hangen. Als dit boven een zithoek is, dan zal 2 meter voldoende zijn. Komt de heater echter boven een doorloop te hangen, dan komen lange mensen toch aardig dicht in de buurt van de reflector.

Het belangrijkste bij gasverwarming is de afstand tussen de bovenzijde van de reflectorkap en het plafond. Hiervoor heeft iedere fabrikant brandveiligheidafstanden vermeldt in de handleiding van het betreffende toestellen. Deze dienen in acht genomen te worden, om brandgevaar uit te sluiten. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met ons op voor een advies op maat.

Met een beschermplaat, ook wel regenplaat of hitteschild genoemd, kunt u de gasheater dichter bij het plafond, zonnewering of parasol plaatsen. Deze beschermplaten zorgen ervoor dat de verbrandingsgassen begeleid worden en zich zo minder geconcentreerd naar boven verplaatsen. Daarnaast zorgt de beschermplaat voor een bescherming tegen weersinvloeden, wat uiteraard de levensduur ten goede komt.

Bij montage boven een raampartij of tuindeuren is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de gasheaters niet kunnen inbranden op openstaande deuren of ramen. Zorg er dus voor dat de deuren volledig geopend kunnen worden en niet op half geopende stand blijven staan. Binnen no-time zal de deur namelijk heet worden als deze open blijft staan onder de heater.

Van binnen naar buiten of andersom?

Wanneer een terras overkapt is, is er vaak de mogelijkheid om de heaters aan het plafond te monteren. Dan kunt u de keuze maken om de heater van binnen naar buiten of van buiten naar binnen te laten stralen. De beste oplossing is eenvoudig en vrij logisch: Stelt u zich eens voor: de eerste zonnestralen komen op in het voorjaar en de mogelijkheid is er om op het terras iets te drinken. Gaat u met uw gezicht richting de zon zitten of met uw rug richting de zon? De meerderheid zal met het gezicht richting de zon gaan zitten, omdat dit als warmer ervaren wordt.

Precies zo werkt het ook met een terrasheater! Wanneer de warmte van voren komt, wordt de warmte beter ervaren. Daarnaast raakt de straling u op een groter vlak. Dit wordt duidelijk gemaakt in de onderstaande afbeeldingen. Als de straling van voren komt, is het raakvlak groter dan wanneer het van achter komt.

Naast de beste verwarming wil het oog natuurlijk ook wat. Wat kan gebeuren bij straling vanaf de open zijde van een overkapping, is dat de heaters vanuit het huis of de tuin goed zichtbaar zijn. Wanneer ze bijvoorbeeld onder een draagbalk gemonteerd worden, dan kunnen ze te veel in het oog springen. Kies dan voor de montage aan een dichte zijde.

Materialen plafond en achterwand

Een heater kan niet tegen alle muren en plafonds gemonteerd worden. Sommige materialen zijn hiervoor gewoon niet geschikt. Worden de bijbehorende handleiding en montagetips opgevolgd, dan is er veel mogelijk. Hieronder enkele zaken die extra aandacht nodig hebben:

Kunststof schrootjes
Kunststof kan niet goed tegen warmte en gaat vervormen als de temperatuur te hoog wordt. Bij terrasverwarming op gas ontstaat meer warmte dan bij elektrische heaters. Hierdoor raden wij de montage op een dergelijke wand niet aan en raden gasverwarming onder een kunststof plafond zelfs af.

Draadglas

Een glazen afdak is erg mooi, maar let op met draadglas. Glas heeft namelijk een andere uitzettingscoëfficiënt dan staal. Bij verwarming zal het staal dus sneller uitzetten als het glas en ontstaat er kans op barsten. Zeker bij gasterrasverwarming, waar de warmte meer geconcentreerd naar boven gaat, is draadglas gevaarlijk.

Zonnewering
Er moet voldoende afstand zijn tussen de heater en de zonnewering. De zonnewering is namelijk redelijk brandbaar . Zorg dus voor voldoende afstand tussen de heater en de zonnewering!
In dergelijke situaties kan een beschermplaat de uitkomst bieden.

Houten plafond of wand
Montage aan een houten wand is bij gebruik van de standaard beugels geen probleem. De veiligheidsafstanden tussen de heater en plafond dienen aangehouden te worden, zoals vermeldt in de handleiding. Een beschermplaat kan in sommige situaties aan te raden zijn. Het kan zijn dat het hout verkleurt, ook al worden de veiligheidsafstanden aangehouden.

Steen
Een stenen muur is uiteindelijk de stevigste manier om de heater te monteren. Gebruik de juiste pluggen en schroeven zodat de heater niet los kan raken.

Stroomvoorziening
Voor een elektrisch ontstoken gasheater is een stopcontact nodig. De wandcontactdoos moet op voldoende afstand van de heater geplaatst worden. Een (spat-)waterdichte wandcontactdoos is hiervoor ideaal. De gemakkelijkste oplossing is een opbouwdoos.

Ventilatie

Voor de verbranding van het gas is er uiteraard zuurstof nodig. Daarom is het belangrijk dat er voldoende ventilatie is. Minstens 25% van de wanden moet open zijn. Zo voorkomt u dat er te veel verbrandingsgassen ophopen in de ruimte en dat er een zuurstof tekort ontstaat. Dit is niet alleen schadelijk voor het toestel, maar natuurlijk met name voor uzelf.