Ophangen Elektrische Terrasverwarmer: waar en hoe hangt u het beste een terrasverwarmer? Het is een veelgestelde vraag en zeker niet onbelangrijk. Want bij een verkeerde installatie. Of straling vanuit de verkeerde richting. Kan het zomaar zijn dat u niet optimaal profiteert van de warmte van een uw terrasverwarmer.

Ophangen elektrische terrasverwarmer op de juiste hoogte

Een infrarood terrasverwarmer heeft afhankelijk van het vermogen, een bepaald bereik. Hangt de terrasverwarmer te hoog dan kan het zijn dat er nauwelijks of geen warmte wordt ervaren. Wij hanteren en adviseren de volgende ophanghoogtes aan te houden:

  • 1400 tot 1500 Watt: maximaal 2,1 meter vanaf de vloer gemeten.
  • 2000 Watt: maximaal 2,5 meter vanaf de vloer gemeten.
  • 3000 Watt of meer: 2,7 tot maximaal 3,0 meter vanaf de vloer gemeten.

De richting: van binnen naar buiten of andersom?

Wanneer een terras overkapt is, is er vaak de mogelijkheid om de heaters aan het plafond te monteren. Dan kunt u de keuze maken om de heater van binnen naar buiten of van buiten naar binnen te laten stralen. De beste oplossing is eenvoudig en vrij logisch: Stelt u zich eens voor: de eerste zonnestralen komen op in het voorjaar en de mogelijkheid is er om op het terras iets te drinken. Gaat u met uw gezicht richting de zon zitten of met uw rug richting de zon? De meerderheid zal met het gezicht richting de zon gaan zitten, omdat dit als warmer ervaren wordt.

Precies zo werkt het ook met een infrarood terrsverwarmer! Wanneer de warmte van voren komt, wordt de warmte beter ervaren. Daarnaast raakt de straling u op een groter vlak. Dit wordt duidelijk gemaakt in de onderstaande afbeeldingen. Als de straling van voren komt, is het raakvlak groter dan wanneer het van achter komt.

Wilt u een tafel met daar rondom stoelen verwarmen, dan kunt u de heater het beste aan het plafond monteren. Zo komt de straling voor iedereen van voren.

Ophangen Elektrische Terrasverwarmer
Straling van boven.

Veilig ophangen elektrische terrasverwarmer aan plafond en wand

Een heater kan niet zomaar tegen alle muren en plafonds gemonteerd worden. Sommige materialen zijn hiervoor namelijk niet geschikt. Volg altijd de bijbehorende handleiding en montagetips op. Daarnaast zijn er een aantal situaties die speciale aandacht verdienen:

Kunststof schrootjes

Kunststof kan niet goed tegen warmte en gaat vervormen als de temperatuur te hoog wordt. Let hierop bij de aanschaf van de heater. De behuizing van een Solamagic heater is beter geïsoleerd en wordt lang niet zo warm als een Eurom heater.

Draadglas

Montage Solamagic Ophangen Elektrische Terrasverwarmer
Nette montage van een Solamagic

Een glazen afdak is erg mooi, maar let op met draadglas. Glas heeft namelijk een andere uitzettingscoëfficiënt dan staal. Bij verwarming zal het staal dus sneller uitzetten als het glas en ontstaat er kans op barsten.

Zonnewering

Er moet voldoende afstand zijn tussen de heater en de zonnewering. De zonnewering is namelijk redelijk brandbaar . Zorg dus voor voldoende afstand tussen de heater en de zonnewering!

Houten plafond of wand

Een houten plafond of wand is geen enkel probleem als de standaard beugels gebruikt worden. Dan is er voldoende afstand en ventilatie. Wanneer de heaters ingebouwd worden, moet er ook voldoende ventilatie zijn om oververhitting te voorkomen.

Steen

Een stenen muur is uiteindelijk de stevigste manier om de heater te monteren. Gebruik de juiste pluggen en schroeven zodat de heater niet los kan raken.

Meer over het ophangen van een terrasverwarmer onder een dak of overkapping van verschillende soorten materialen leest u op terrasverwarmers en soorten plafonds. Lees meer over het op een veilige afstand plaatsen van een terrasverwarmers van bijvoorbeeld een muur of plafond.

De stroomvoorziening op afstand

Voor de elektrische heater is een stopcontact nodig. De wandcontactdoos moet op voldoende afstand van de heater geplaatst worden. Een (spat-)waterdichte wandcontactdoos is hiervoor ideaal. De gemakkelijkste oplossing is een opbouwdoos. Op de foto is een Solamagic heater met "nette" stroomvoorziening te zien.

Vragen over het ophangen van een elektrische terrasverwarmer?

Hopelijk heeft dit artikel u verder geholpen bij het bepalen van de mogelijkheden voor uw terras of overkapping. Mocht u er niet uitkomen. Ons team van specialisten staat voor u klaar. Bel of mail vrijblijvend met onze klantenservice: 0413 - 724992. Wij kijken en denken graag met u mee.

Ook is het mogelijk om een bezoek te brengen aan onze showroom. Hier zijn verschillende werkende modellen te bewonderen en te ervaren. Hier bent u ook van harte welkom voor een passend advies.