Gassoorten terrasverwarming en het vinden van de juiste combinatie. Er zijn verschillende soorten gas. En ook verschillende soorten gasheaters. U voorkomt een verkeerde combinatie met een goede voorbereiding. Gas terrasverwarmers zijn er in uitvoeringen aardgas, propaan en butaan. Iedere gassoort heeft andere eigenschappen. Het grote verschil zit met name in de gasdruk. En dit verschil in gasdruk vraagt om verschillende typen gasinstallaties. Een overzicht van de de verschillende gastypen en eigenschappen vindt u hieronder. Mocht u nog twijfelen tussen gas of elektriciteit bekijk dan: gas of elektrische terrasverwarming?

Gassoorten terrasverwarming: aardgas

Aardgas is het gas dat men via het gasnet ontvangt. 98% van de huishoudens in Nederland is aangesloten op dit net. Wij gebruiken dit voornamelijk voor verwarming van gebouwen, water en om op te koken. Vrijwel ieder huis heeft al een aansluiting op het gasnet. Een gas terrasverwarming op aardgas sluit u dus eenvoudig aan.

Het voordeel van een terrasverwarming op aardgas is dat het goedkoper is dan propaangas. En u heeft niet het ongemak van de wisseling van gasflessen. Mits er een vaste gasleiding naar de gasheater aanwezig is.

Gassoorten terrasverwarming aardgas terrasverwarmers terrasheater.nl

Gassoorten terrasverwarming: butaan en propaan

Butaan en propaan zijn beide een LPG (liquefied petroleum gas). Het is dus een vloeibaar gas, gewonnen uit de raffinage van aardolie of uit aardgasvelden. Butaan- en propaangas zitten in gasflessen. Nederland gebruikt voornamelijk propaan. Dit omdat propaan tot ongeveer -42°C bruikbaar is in tegenstelling tot butaan. En kan propaangas goed buiten opgeslagen worden.

Bij gebruik van propaan of butaan is men niet gebonden aan een vaste positie van de terrasheater. Bijvoorbeeld een patioheater is overal inzetbaar, mede door het gebruik van gasflessen. Maar propaan- en butaangas zijn wel weer duurder dan aardgas.

Gassoorten terrasverwarming propaan terrasverwarmers terrasheater.nl

Gassoorten en gasdruk

De verschillende gassoorten worden opgeslagen onder een andere druk. Om de gasheater goed te laten functioneren. Is het belangrijk om de juiste druk te gebruiken. Op het typeplaatje van de heater staat vermeldt op welk type gas en welke druk het toestel werkt. Bij een te lage druk zal een gasheater niet of nauwelijks branden en daarmee te weinig verwarmen.

Het is mogelijk om een gasheater te dimmen met een reduceerventiel. Het enige wat dit ventiel doet, is het verlagen van de gasdruk op het toestel.

Een te hoge druk zorgt voor gevaarlijke situaties en kan verbranding buiten het toestel veroorzaken.

Terrasheaters op gas in België

De gasdruk op het Belgische gasnet is anders dan in Nederland. Deze is namelijk wat lager dan in Nederland. Dit komt doordat België hoog calorisch gas gebruikt en Nederland juist laag calorisch gas. Aardgasheaters voor België zijn voorzien van een inspuiting die geschikt is voor het Belgische gasnet.

Terrasverwarmer op gas kopen?

Het kopen van een terrasverwarmer op gas kan eenvoudig en snel op Terrasheater.nl. Twijfelt u of u wel de juiste terrasverwarmer voor uw situatie heeft gevonden? Kunt u een bepaalde terrasverwarmer niet vinden op onze site? Of bent u benieuwd naar de prijs, beschikbaarheid en / of leveringstijden? Bel of mail met onze klantenservice op 0413 - 724 992 of info@terrasheater.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.

Ons team staat voor u klaar!